χρήματα, ευρώ, κέρματα, coins,χαρτονομίσματα, money,ΕΕ

Μπορεί η περίοδος των φετινών φορολογικών δηλώσεων να έχει ήδη ανοίξει, όμως προτού οι αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες συμπληρώσουν το Ε1, θα πρέπει πρώτα να υποβάλουν το E3, δηλαδή την Κατάσταση Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα, καθώς και την Κατάσταση Φορολογικής Αναμόρφωσης φορολογικού έτους 2018.

Η υποχρέωση αυτή «βαραίνει» όλους τους αγρότες, ανεξάρτητα από το αν «ανήκουν» στο ειδικό ή στο κανονικό καθεστώς Φ. Π. Α. Η δε συμπλήρωση της φόρμας στην οποία, μέσω σχετικών πινάκων καταγράφεται το σύνολο των δαπανών, αλλά και των εισόδων της προηγούμενης φορολογικής χρήσης, πρέπει να συνάδει με τα στοιχεία που αποτυπώνονται στα τηρηθέντα φορολογικά βιβλία. Όπως έχει γράψει και σε παλαιότερο άρθρο η «ΥΧ», με το νέο Ε3 και τους μέσους όρους εσόδων και, κυρίως, δαπανών κάθε επαγγελματικού κλάδου που θα προκύψουν από τα στοιχεία που θα αντληθούν μέσω αυτού, η φορολογική διοίκηση φιλοδοξεί να καταστήσει πιο αποτελεσματικούς τους ελέγχους.

Αρχή με τον Πίνακα Ζ

Η καταχώριση των οικονομικών δεδομένων, όπως αναφέρεται και στο εγχειρίδιο της ΑΑΔΕ, πρέπει να ξεκινάει από τον Πίνακα Ζ, έτσι ώστε να μεταφέρονται τα ποσά που δεν επιδέχονται τροποποιήσεις στον Πίνακα Δ για την εξαγωγή των οικονομικών αποτελεσμάτων. Γι’ αυτό, άλλωστε, με την είσοδο στην εφαρμογή, ο χρήστης ειδοποιείται με σχετικό μήνυμα ότι πρέπει να προηγηθεί η συμπλήρωση του Πίνακα Ζ πριν από τη συμπλήρωση του Πίνακα Δ.

Από φέτος, θα βρούμε προσυμπληρωμένες στο έντυπο τις αγροτικές ενισχύσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αποσταλεί από τον Ο. Π. Ε. Κ. Ε. Π.Ε στην ΑΑΔΕ. Ωστόσο, εξυπακούεται ότι θα πρέπει να γίνει έλεγχος των ποσών με βάση τις βεβαιώσεις που έχουν αντλήσει οι ίδιοι οι αγρότες από τον φορέα, ώστε να διαπιστωθεί π.χ. αν έχουν προσμετρηθεί και τυχόν επιδοτήσεις που αφορούν το 2018, αλλά πιστώθηκαν εντός του 2019.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ypaithros.gr

Recommended Posts