Η ζήτηση για γαλακτοκομικά προϊόντα, ειδικά για τυροκομικά, αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνονται, οδηγώντας σε αύξηση της παραγωγής γάλακτος στην ΕΕ για το χρονικό διάστημα 2019-30. Παράλληλα, η εκδήλωση αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Ασία θα συνεχίσει να επηρεάζει την παγκόσμια αγορά κρέατος και τις εμπορικές ροές.

Οι προαναφερθείσες είναι μόνο μερικές από τις προβλέψεις της έκθεσης για τις προοπτικές των αγροτικών αγορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δόθηκε στην δημοσιότητα στις 10 Δεκεμβρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης, όπως αναφέρεται στην εν λόγω έκθεση, οι καταναλωτές και οι προσδοκίες των πολιτών που αφορούν την υγεία, την καλή διαβίωση των ζώων, την αλλαγή του κλίματος και τις περιβαλλοντικές ανησυχίες καθώς και την ευκολία και την οικονομική προσιτότητα, θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν τις εξελίξεις στην αγορά τροφίμων. Για παράδειγμα, το 2019, οι πιο σημαντικοί παράγοντες για τους καταναλωτές της ΕΕ όταν αγοράζουν τρόφιμα περιλαμβάνουν το κόστος, την ασφάλεια των τροφίμων, την ηθική και τις πεποιθήσεις.

Αυτές οι ανησυχίες θα αποτελέσουν μια ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη εναλλακτικών συστημάτων παραγωγής, όπως για τοπικά, βιολογικά, χωρίς ΓΤΟ ή άλλα πιστοποιημένα προϊόντα, τα οποία ανεβαίνουν όλο και περισσότερο σε ζήτηση. Ωστόσο, όπως τονίζεται στην έκθεση, οι προσδοκίες των καταναλωτών μπορεί να είναι αντιφατικές. Ο πολυάσχολος τρόπος ζωής ευνοεί την αύξηση των έτοιμων γευμάτων, των σνακ και των γρήγορων τροφίμων στον δρόμο, τα οποία δεν είναι πάντοτε συμβατά με τους παράγοντες πουπροαναφέρθηκαν.

Σύμφωνα με την έκθεση, η παγκόσμια κατά κεφαλήν κατανάλωση τροφής θα αυξάνεται καθώς και η αυτάρκεια σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Αυτό θα έχει αντίκτυπο στο παγκόσμιο εμπόριο και θα προσφέρει ευκαιρίες σε ορισμένες αγορές γεωργικών προϊόντων της ΕΕ, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει αύξηση του ανταγωνισμού για τους άλλες. Για παράδειγμα, η έκθεση προβλέπει αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για τα σιτηρά, οδηγώντας σε αύξηση της παραγωγής σιταριού της ΕΕ, παρά την αύξηση του ανταγωνισμού από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η συνολική γεωργική γη αναμένεται να μειωθεί στην ΕΕ κατά την περίοδο των προβλέψεων, φθάνοντας τα 178,3 εκατομμύρια εκτάρια το 2030. Αντίθετα, η έκταση που χρησιμοποιείται για πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, ζωοτροφές και ελαιούχους σπόρους αναμένεται να αυξηθεί κατά 46%, 2% και 1% σε σύγκριση με το 2020.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο www.agro24.gr

Recommended Posts