θάλασσα

Στη θεσμοθέτηση της πρώτης στην χώρα Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), στη θαλάσσια περιοχή Πιερίας, οδηγεί Προεδρικό Διάταγμα, με την οποία επιχειρείται να λυθούν ζητήματα οργάνωσης και αδειοδότησης του εν λόγω σημαντικού εξαγωγικού κλάδου για τη χώρα.

Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη ποσότητα οστράκων της χώρας παράγεται στο Θερμαϊκό Κόλπο και ειδικότερα στις θαλάσσιες περιοχές της ΠΕ Πιερίας, της ΠΕ Ημαθίας και της ΜΕ Θεσσαλονίκης (Κύμινα και Χαλάστρα).

Το ΠΔ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 9 Μαΐου  (ΦΕΚ Δ΄ 206/09. 05. 2019), που υπογράφει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και συνυπογράφουν οι αρμόδιοι υπουργοί Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, επιχειρεί να λύσει ζητήματα που αντιμετώπιζε εδώ και αρκετά χρόνια ο συγκεκριμένο κλάδος τα οποία αφορούσαν στην οργάνωση, στην αδυναμία αδειοδότησης νέων μονάδων, στην αυθαίρετη κατάληψη θαλάσσιων εκτάσεων και στην παράνομη διακίνηση προϊόντων.

Αιτία όλων των παραπάνω, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ήταν μία εκκρεμότητα 20 χρόνων, αφού από το 1999, έτος κατά το οποίο για πρώτη φορά προβλέφθηκε η υδατοκαλλιέργεια να ασκείται μόνο σε Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων  (ΠΟΑΠΔ) μέχρι πρότινος δεν είχε θεσμοθετηθεί καμία ΠΟΑΥ σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

«Αποτέλεσμα της γραφειοκρατίας αλλά κυρίως της έλλειψης πολιτικής βούλησης για τη λύση των προβλημάτων υδατοκαλλιέργειας, ήταν οι υδατοκαλλιέργειες να γίνονται σε καθεστώς ημι-νομιμότητας, εμποδίζοντας την ανάπτυξη του κλάδου, ενώ η άνθιση παράνομης υδατοκαλλιέργειας συνεπαγόταν απώλεια εσόδων για το κράτος, αδιαφάνεια και παρατυπίες στη νομιμοποίηση και μεταφορά του προϊόντος, απουσία κανόνων στη λειτουργία των μονάδων και σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα.», αναφέρει το υπουργείο.Ειδικότερα στο Προεδρικό Διάταγμα περιλαμβάνονται η θέση και οι ζώνες παραγωγής της ΠΟΑΥ, ο Φορέας Διαχείρισης της ΠΟΑΥ και ο τρόπος οργάνωσης της.

Διαβάστε τη συνέχεια στο agronews.gr

Recommended Posts