Στον κτηνοτροφικό χάρτη της χώρας το Αγρίνιο για αιώνες είχε τη δική του ποικιλία στην κατηγορία των αυτόχθονων αιγοπροβάτων: Το πρόβατο Αγρινίου. Ανήκει στην πεδινή κατηγορία των προβάτων μαζί με άλλες δύο μεγάλες, την Καραγκούνικη και την Κατσικά.

Το 1996 η Καραγκούνικη αριθμούσε 250.000 αναπαράγωγα άτομα, η Κατσικά 1500. Αντιθέτως η Αγρινίου αριθμούσε μόλις 490 και είναι ζήτημα ποιος είναι ο σημερινός αριθμός 20 χρόνια μετά.

Το πρόβατο Αγρινίου εκτρέφονταν στο πεδινό τμήμα του Αγρινίου και της Αμφιλοχίας σε βαλτώδεις και υγρές περιοχές. Έχει λευκό χρωματισμό στο σώμα, μελανές κηλίδες γύρω από τους οφθαλμούς ή στα αυτιά, το στόμα και τα άκρα.

Λέγεται ότι προήλθε από την Καραγκούνικη φυλή, όπως καταγράφεται στο Θεσσαλικό Ημερολόγιο του 19ου αιώνα. Αυτό  καταμαρτυρεί χαρακτηριστικά  “παράξενους νομάδες  που κατέβαιναν από την Πίνδο και περιφέρονταν στα πεδινά των Τρικάλων και της Ακαρνανίας κατά το πρώτο τρίτο του 19ου αιώνα.

Το 1996 είχαν εντοπιστεί συνολικά μόλις τέσσερα ποίμνια της φυλής Αγρινίου. Δύο εξ αυτών στη Λεπενού, ένα σε προάστιο του Αγρινίου και ένα ακόμα στον Κατσικά Ιωαννίνων. Καθαρά πρόβατα της φυλής συναντιόταν και σε άλλα μεικτά ποίμνια της περιοχής.

Πέρα από το κρέας, ξ παραγωγή τους σε γάλα εκτιμάται σε 120-150 κιλά ετησίως, το οποίο μετατρέπεται όλο σε διάφορους τύπους τυριών από τυροκομεία της περιοχής. Το πρόβατο Αγρινίου θα μπορούσε να αποτελεί μία αποκλειστικότητα στο χώρο των γαλακτοκομικών προϊόντων και του αρνίσιου κρέατος. Δυστυχώς όμως η μείωση του πληθυσμού του το οδηγεί προς την εξαφάνιση.

Το πρόβατο Αγρινίου εντοπίζεται σε λίγα μόνο ποίμνια στην Αιτωλοακαρνανία. Πρόκειται για ένα σχετικά μεγαλόσωμο ζώο.
Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο sinidisi.gr

Recommended Posts