Η Ρωσία έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει την παράταση της συμφωνίας πέραν της 18ης Μαΐου, εκτός κι αν η Δύση προχωρήσει σε άρση των εμποδίων στις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Μόνο η πλήρης εφαρμογή της μπορεί να σώσει από την κατάρρευση τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, δήλωσε χθες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, επιβεβαιώνοντας τη δυσαρέσκεια της Μόσχας με μια συμφωνία που στόχο έχει να αποτρέψει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας τον περασμένο Ιούλιο, επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή από ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας ουκρανικών σιτηρών που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα λόγω του πολέμου. Αλλά η Ρωσία έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει την παράταση της συμφωνίας πέραν της 18ης Μαΐου, εκτός κι αν η Δύση προχωρήσει σε άρση των εμποδίων στις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

«(Η συμφωνία) δεν είναι μπουφές, από όπου μπορείς να διαλέξεις», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Μόσχα, προσθέτοντας ότι η έως τώρα εφαρμογή της συμφωνίας δεν είναι ικανοποιητική.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι μεγάλοι παραγωγοί σιτηρών, αλλά η Μόσχα υποστηρίζει ότι δεν τηρούνται τμήματα της συμφωνίας που έχουν στόχο να επιτρέψουν την εξαγωγή των δικών αγροτικών προϊόντων μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Προέλευση άρθρου: https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts