Η καταβολή ενισχύσεων ήσσονος σημασίας de minimis στους ροδακινοπαραγωγούς βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών κ. Θόδωρο Σκυλακάκη στην έδρα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που είχε θέσει το πρόβλημα τόσο στη νυν όσο και στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επιχειρηματολόγησε για την ανάγκη στήριξης των παραγωγών που υπέστησαν ζημιές από βροχοπτώσεις μη καλυπτόμενες από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με την υποβληθείσα πρόταση, το πρόγραμμα στήριξης θα αφορά σε 80 χιλιάδες στρέμματα στις περιοχές της χώρας που καλλιεργούνται ροδάκινα και νεκταρίνια με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 9,2 εκατομμύρια ευρώ. Εξ αυτών, στον νομό της Λάρισας περιλαμβάνονται 1.901 στρέμματα με συμπύρινα ροδάκινα, 367 στρέμματα με επιτραπέζια και 472 στρέμματα με νεκταρίνια. Η προτεινόμενη ενίσχυση ανέρχεται σε 120 ευρώ το στρέμμα για τα συμπύρινα ροδάκινα, σε 110 ευρώ το στρέμμα για τα επιτραπέζια και σε 100 ευρώ το στρέμμα για τα νεκταρίνια.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη δύσκολη αυτή περίοδο στηρίζει τον αγροτικό κόσμο τόσο με τις ενισχύσεις που ήδη έχουν δοθεί σε διάφορες καλλιέργειες που επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όσο και με την καταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής και σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Ενημέρωσε ότι ήδη έως σήμερα μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής οι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν λάβει 165,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα μισά δεν θα επιστραφούν. Επιπλέον, έχουν διατεθεί και πλέον των 80 εκατομμύριων ευρώ με τη μορφή ενισχύσεων ήσσονος σημασίας de minimis για τη στήριξη αγροτικών προϊόντων λόγω covid.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts