Η κακοκαιρία Μήδεια δεν έχει επιπτώσεις μόνον στην γεωργία και στις καλλιέργειες, αλλά και στη ζωική παραγωγή.

Πέραν των αντικειμενικών δυσκολιών (π.χ. δυσκολία πρόσβασης στις μονάδες, αποκλεισμοί κ.λπ.), που λίγο-πολύ έχουν συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια, οι κτηνοτρόφοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τη δραματική μείωση της παραγωγικότητας των ζώων στο γάλα, αλλά και τα αυξημένα κόστη για ζωοτροφές, για τον απλό λόγο, ότι με το χιονιά σε εξέλιξη, δεν είναι δυνατή η βοσκή στο ύπαιθρο.

Ο κ. Σάκης Λουκμακιάς είναι ένας έμπειρος αιγοπροβατοτρόφος από την Ξάνθη και όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, στα πρόβατα παρατηρείται όλες τις ημέρες του χιονιά και των χαμηλών θερμοκρασιών πολύ μεγάλη πτώση παραγωγικότητας σε γάλα, η οποία φθάνει το 30%. Ο κ. Λουκμακιάς λέει ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθεί μεγάλη ποσότητα γάλακτος, αν η προβατίνα δεν έχει τα αμνοερίφιά της κοντά της ή και να χάσει το γάλα εντελώς. Όταν όμως τα έχει κοντά της, τότε το πιθανότερο είναι να επανέλθει στην παραγωγή γάλακτος. Σύμφωνα με τον κ. Λουκμακιά, όσοι κτηνοτρόφοι έτυχε να σφάξουν αρνιά πριν τις παγωνιές, έχουν φθάσει στο σημείο να σκέπτονται να βάλουν τα κριάρια πάλι στις μονάδες, για να ζευγαρώσουν τα πρόβατα, ώστε να επανέλθει το γάλα. Εκτός αυτής της κατάστασης όμως όπως αναφέρει ο κ. Λουκμακιάς αυτές τις ημέρες, για να μην καταρρεύσουν τα ζώα, αναγκάζονται οι κτηνοτρόφοι να τους παρέχουν περισσότερη τροφή, γεγονός που αυξάνει το κόστος κατά 30% τουλάχιστον. Την ίδια ώρα, οι τιμές στο αρνάκι (σφάγιο) δεν ξεπερνούν στην Ξάνθη τα 4 ευρώ το κιλό και τα 2,5 ευρώ (ζων βάρος).

Το 50% έφθασαν οι απώλειες στο γάλα στη Θεσσαλία

Για μεγάλη μπόρα που πέρασαν οι μονάδες και στην Θεσσαλία κάνει λόγο από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Γκουρομπίνος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, που το Σάββατο συνεδριάζει το ΔΣ για να εκτιμήσει την κατάσταση και να αποτανθεί στην πολιτεία και στον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις. Όπως εξηγεί ο κ. Γκουρομπίνος, παρατηρείται μεγάλη απώλεια στην παραγωγή γάλακτος έως και 50%, ειδικά στα πρώιμα πρόβατα, αυτά δηλαδή, που γέννησαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Ο κ. Γκουρομπίνος εκτιμά ότι από αυτό το 50%, ένα ποσοστό 30% δεν επανέρχεται, με αποτέλεσμα τις απώλειες εισοδήματος, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στα αυξημένα κόστη για προμήθεια ζωοτροφών. Τέλος, ο κ. Γκουρομπίνος αναφέρει ότι λόγω του ότι τα ζώα έμειναν ενσταβλισμένα για πολλές ημέρες, καταγράφηκε έκτοξευση στο κόστος παραγωγής, καθώς λόγω και του κρύου τα ζώα είχαν μεγαλύτερες θερμιδικές ανάγκες.
Πρόβλημα σε σταβλισμένα και μη, λέει ο Δημόπουλος

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts