Ανοδική πορεία θα έχει η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος στην Ιταλία μέχρι το 2030. 

Μέσα στην επόμενη πενταετία αναμένεται η ιταλική παραγωγή να αυξηθεί κατά 10-15%, με μια μέση ετήσια άνοδο της τάξης του 2-3%, προβλέπει μελέτη που εξέδωσε το ινστιτούτο Ismea σε συνεργασία με την συνεταιριστική οργάνωση Alleanza Cooperative Agroalimentare.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα μια μείωση των εισαγωγών κατά 8%, ενώ τα επόμενα χρόνια η παραγωγή θα μπορεί να καλύψει περίπου το 80% της εγχώριας ζήτησης.

Από τις 15 Απριλίου του 2015, που υπήρξε το τέλος των ποσοστώσεων γάλακτος στην ΕΕ, η Ιταλία έχει αυξήσει σημαντικά την παραγωγή αγελαδινού γάλακτος, η οποία έφτασε το 2020 να ξεπερνά τους 12,6 εκατ. τόνους (αύξηση σε ποσοστό 13,4% σε σχέση με την παραγωγή του 2015).

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης σημειώθηκε σε εκτροφές στις βόρειες περιοχές της Ιταλίας (Λομβαρδία, Emilia Romagna και Piemonte) αλλά και στην Καλαβρία, την Απουλία, την Σικελία και τη Basilicata.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια αυξήθηκαν οι μεγάλες εκτροφές (100 – 500 αγελάδες) που σήμερα ξεπερνούν το ένα 1/4 του συνόλου των εκτροφών της χώρας. Αύξηση σημείωσαν στο ίδιο χρονικό διάστημα και οι πολύ μεγάλες εκτροφές (πάνω από 500 αγελάδες).

Το 80% του ζωικού κεφαλαίου των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής της Ιταλίας βρίσκεται σε εκτροφές που έχουν πάνω από 100 ζώα. Οι μεγάλες εκτροφές βρίσκονται στις επαρχίες της Λομβαρδίας, της Emilia Romagna, του Βένετο και του Piemonte.

Προέλευση του άρθρου:https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts