Σχέδιο 17 δισ. ευρώ με πόρους αποκλειστικά από το Ταμείο Ανάκαμψης εκπόνησε η Ιταλία, όσο και η Γαλλία θα κατευθύνει πάνω από 1,2 δισ. στην πρωτογενή παραγωγή της στις προσπάθειες επανεκκίνησης της οικονομίας της.

Στον τομέα της αγροδιατροφής φαίνεται ότι ποντάρουν την ανάκαμψη των εθνικών τους οικονομιών η Ιταλία και η Γαλλία, κατευθύνοντας πολλά δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τα κονδύλια της ΚΑΠ τα επόμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα οι ιθύνοντες τηρούν σιγήν ιχθύος για την αξιοποίηση των 32 δισ. που δικαιούται η χώρα από το Ταμείο αυτό, με το σκεπτικό πάντως να περιστρέφεται γύρω από αόριστες πρωτοβουλίες περί εκσυγχρονισμού των υποδομών, επενδύσεις στην έρευνα και την ψηφιοποίηση του δημοσίου τομέα.

Δίκτυο μεταφορών, αναδιάρθρωση ελαιώνα και τυποποίηση ελαιολάδου

Το σχέδιο ανάκαμψης της Ιταλίας θα χρηματοδοτήσει μια συστάδα έργων στον τομέα της αγροδιατροφής, που θα αντλήσουν 17 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Παρά το γεγονός ότι διαθέτουμε σημαντικούς πόρους από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, η γεωργία μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο και στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (PNRR) που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, λόγω της συμβολής που μπορεί να προσφέρει ο τομέας στην οικονομία της χώρας» δήλωσε η Ιταλίδα υπουργός Γεωργίας, Τερέζα Μπελανόβα, ξεκαθαρίζοντας τις γραμμές που θα ακολουθήσει η κυβέρνησή της.

Έργα σε αυτόν τον τομέα αφορούν την δημιουργία νέων σύγχρονων υποδομών στην εφοδιαστική αλυσίδα αγροτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης μιας παρέμβασης σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των μονάδων επεξεργασίας, αποθήκευσης και συσκευασίας έξτρα παρθένου ελαιολάδου, καθώς και την ανανέωση και την αναφύτευση ελαιώνων.

Μια άλλη πρόταση αφορά τη μηχανοποίηση στον πρωτογενή τομέα που θα γίνει σύμφωνα με τους πράσινους και ψηφιακούς στόχους μετάβασης, ενώ θα πρέπει να ενθαρρύνει τη χρήση των πιο σύγχρονων τεχνολογιών που θα συμβάλλουν στην βελτίωση της απόδοσης, της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών ρύπων. Σε αυτό το πλαίσιο δηλαδή, αναμένεται η προώθηση της ανανέωσης του στόλου τρακτέρ και λοιπών μηχανημάτων των Ιταλών αγροτών.

Διαβάστε επίσης: Η επισιτιστική επάρκεια μπάζει όσο οι τράπεζες χρηματοδοτούν κυρίως τους μεγάλους τζίρους
Με 1,1 δισ. η Γαλλία ενισχύει την αγροτική μεταρρύθμιση

Ούτε η Γαλλία πάντως θα αφήσει εκτός της στρατηγικής της για την ανάκαμψη την πρωτογενή παραγωγή και την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Παρουσιάζοντας τα πρώτα της σχέδια για την διανομή των πόρων από το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της χώρας, ύψους 100 δισ. ευρώ, η Γαλλία θα κατευθύνει 1,2 δισ. ευρώ στην αγροδιατροφή. Από αυτά, 100 εκατ. θα στηρίξουν την παραγωγή φυτικών πρωτεϊνών, ενώ 500 εκατ. θα ανανεώσουν την εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων. Παράλληλα μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ θα επιταχύνουν την ανανέωση γενών στην γαλλική ύπαιθρο, ενώ άλλα 200 εκατ. ευρώ περίπου θα επενδυθούν για την βελτίωση της ευζωίας των ζώων.

Κάτι σαν Σχέδια Βελτίωσης ετοιμάζει η Ελλάδα

Μέχρι τώρα έχουν ακουστεί λίγα πράγματα για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει τον αγροτικό τομέα μέσω των 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης που αντιστοιχούν στη χώρα. Ενδεικτικά, τον περασμένο μήνα στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, υποστήριξε ότι έχει υποβάλει ήδη σχέδιο για την χρηματοδότηση εξειδικευμένων προγραμμάτων και επενδυτικών σχεδίων που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες που καλύπτουν τα Σχέδια Βελτίωσης και θα θυμίζουν τον τρόπο με τον οποίο αυτά υλοποιούνται. Αυτά σύμφωνα με τον κ. Βορίδη θα χρηματοδοτηθούν από τα κονδύλια αυτά, ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί στο ύψος των πόρων αφού «η συζήτηση είναι ακόμα πρώιμη».

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr

Recommended Posts