τρακτερ

Με εργαλείο την ψηφιακή τεχνολογία, νέοι άνθρωποι δημιουργούν startups σε όλη την Ελλάδα και διαμορφώνουν μια καθημερινότητα «από το μέλλον».

Γεωργοί με το άγγιγμα της οθόνης του έξυπνου κινητού τους θα μπορούν να σχεδιάσουν το χωράφι τους και να μάθουν πώς και πότε να ποτίζουν τις καλλιέργειές τους, ερευνητές φαρμακευτικών ουσιών χωρίς πειράματα θα παίρνουν απάντηση αν μια ουσία είναι κατάλληλη για να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο ή όχι. Ευαισθητοποιημένοι περιβαλλοντικά καταναλωτές θα πίνουν δωρεάν τον καφέ τους ή θα επισκευάζουν το κινητό τους χωρίς κόστος, υπάλληλοι μεγάλων οργανισμών και υπηρεσιών θα μοιράζονται έναν προσωπικό ψηφιακό βοηθό που θα λύνει άμεσα κάθε απορία και θα κάνει τις καθημερινές βαρετές αγγαρείες για λογαριασμό τους.

Αυτός ο ψηφιακά πλασμένος κόσμος είναι προ των πυλών και εφαρμογές στον υπολογιστή ή στο κινητό μας είναι έτοιμες να μας αλλάξουν την ζωή. Η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι πλέον μια πραγματικότητα.

Το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο μίλησε με τέσσερις εκπροσώπους των startups που παρουσίασαν το έργο τους στο συνέδριο του ΣΕΠΕ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου. Τρεις από αυτές τις εφαρμογές απέσπασαν μάλιστα και τα τρία πρώτα βραβεία στον σχετικό διαγωνισμό.

Agro apps – Ο γεωργός όπως βλέπει την ώρα στο κινητό του, μπορεί να σχεδιάσει το χωράφι του

Περήφανη, αλλά κυρίως δικαιωμένη δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μάχη Συμεωνίδου που κατέκτησε την πρωτιά. «Το βραβείο για εμάς σημαίνει μια ηθική δικαίωση, ευκαιρίες, συνέργειες, αναγνωρισιμότητα» τονίζει και συνεχίζει: «Ξεκινήσαμε πριν από τέσσερα χρόνια με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Είμαστε μια ομάδα γεωπόνων και προγραμματιστών.

Ο λόγος που ξεκινήσαμε αυτήν την πρωτοβουλία είναι διότι εμπλεκόμασταν όλοι κατά κάποιον τρόπο στον πρωτογενή τομέα με διάφορους τρόπους, αλλά ήταν μια τεράστια ευκαιρία λόγω της επανάστασης θα έλεγα στον χώρο της τηλεπισκόπησης με δυο νέους δορυφόρους που θα μας έδιναν για πρώτη φορά χρήσιμα στοιχεία για τη γεωργία». Όπως μάλιστα εξηγεί η κ. Συμεωνίδου «αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι έχουμε τη δυνατότητα από δορυφορικές εικόνες να μπορέσουμε με μοντέλα που ‘τρέχουμε’ εμείς, με την κατάλληλη πρόβλεψη καιρού που κάνουμε αλλά και με σύγχρονες τεχνολογίες να καταφέρουμε να δώσουμε συμβουλές στον γεωργό για το πώς πρέπει να κάνει την καλλιεργητική του δουλειά. Δηλαδή πόσο και πότε να λιπάνει, να ποτίσει, πώς αποδίδει η καλλιέργειά του, αν πρέπει να χωρίσει το χωράφι του σε ζώνες για να το καλλιεργήσει διαφορετικά».

Η εφαρμογή, Agro apps, είναι εύκολη στη χρήση, καθώς «δεν θέλουμε να χρησιμοποιεί την τεχνολογία, αλλά τις πληροφορίες που του δίνουμε για να πάρει αποφάσεις. Όπως βλέπει την ώρα στο κινητό του, ή προχωράει ένα κείμενο παρακάτω μπορεί να σχεδιάσει το χωράφι του και να πάρει πληροφορίες σχετικά με το πότε και πόσο θα ποτίσει ή να λάβει πληροφορίες για τον καιρό. Όμως, τα στοιχεία που δίνουμε αφορούν ειδικές μεταβλητές που αφορούν στη γεωργία, όπως για παράδειγμα ταχύτητα ή κατεύθυνση ανέμου, χαλαζόπτωση.

Έτσι ο γεωργός μπορεί να λάβει εγκαίρως τα μέτρα του» αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Συμεωνίδου και ξεκαθαρίζει ότι όλες αυτές οι συστάσεις μπορούν να γίνουν χωρίς ειδικό εξοπλισμό. «Επειδή καταλαβαίνουμε ότι ο γεωργοί στη νότια Ευρώπη έχουν μικρούς κλήρους, μικρού μεγέθους επιχειρήσεις δεν προτείνουμε καθόλου εξοπλισμό».

Η Agro apps μέχρι τέλος του χρόνου θα είναι διαθέσιμη και στις συσκευές των έξυπνων κινητών, καθώς μέχρι σήμερα είναι μέσω του υπολογιστή.

PiDust – Το λογισμικό που βοηθά στην έρευνα των φαρμάκων

Ο 25χρονος Βασίλης Αρμάος, δεύτερος στον κατάλογο των βραβευμένων startups του ΣΕΠΕ, σπούδασε αρχικά Φυσική και κατόπιν έκανε το μάστερ του στη Θεωρητική Φυσική στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ενώ αργότερα δούλεψε πάνω σε κβαντικούς υπολογιστές στην Αγγλία.

Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα αποφάσισε να ασχοληθεί με το αντικείμενο των σπουδών του και συγκεκριμένα, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «να ασχοληθεί ειδικά με τις εφαρμογές των κβαντικών υπολογιστών. Αυτό που κάναμε στην εφαρμογή είναι το λογισμικό μας να στοχεύει στην υπολογιστική χημεία κι ειδικά στην προσομοίωση κάποιας ουσίας σε μια έρευνα φαρμάκου ή μιας ουσίας που μελετάται αν μπορεί να είναι φάρμακο ή όχι.

Η εφαρμογή έρχεται να βοηθήσει τους ερευνητές να αναλύσουν τις ουσίες και να καταλήξουν αν όντως διαθέτουν ή όχι, τις συγκεκριμένες ιδιότητες ώστε να χρησιμοποιηθούν ως φάρμακο για κάποια ασθένεια» εξηγεί ο κ. Αρμάος και προσθέτει ότι σε περίπου έναν ή ενάμιση χρόνο θα είναι έτοιμη για να βγει στην αγορά. «Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει ακόμη και σε σύγκριση με το Κέιμπριτζ. Στόχος μου πάντως είναι να μείνω εδώ και να δραστηριοποιούμαι στην Ελλάδα ακόμη κι όταν αρχίσω να συνεργάζομαι με πελάτες του εξωτερικού» καταλήγει.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο www.agrocapital.gr

Recommended Posts