Εγκαινιάστηκε, την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η λειτουργία του νέου παρατηρητηρίου της αμπελοοινικής αγοράς, με βασικούς στόχους την προσφορά διαφάνειας και βραχυπρόθεσμων αναλύσεων σε έναν τομέα-κλειδί για την ευρωπαϊκή γεωργία,

καθώς η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός οίνου στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 65% της παγκόσμιας παραγωγής και το 70% των εξαγωγών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το εν λόγω παρατηρητήριο θα ενημερώνεται τακτικά με ένα ευρύ φάσμα δεδομένων της αγοράς, όπως οι τιμές, η παραγωγή και το εμπόριο, τα οποία θα συμπληρώνονται από αναλύσεις, τις βραχυπρόθεσμες και τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές, καθώς και από τις τακτικές συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο αποτελείται από εμπειρογνώμονες της αγοράς.

Το παρατηρητήριο καλύπτει όλους τους τύπους οίνων – κόκκινου, λευκού, ροζέ – καθώς και τους οίνους που προστατεύονται βάσει των καθεστώτων γεωγραφικών ενδείξεων: δηλαδή προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ).

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο www.agro24.gr

Recommended Posts