χρήματα, ευρώ, κέρματα, coins

Η πανδημία του κορονοϊού και η πιθανή αναζωπύρωσή της έφερε τις κοινωνίες και την παγκόσμια οικονομία μπροστά σε μία νέα σκληρή πραγματικότητα. Κάθε χώρα ήλθε αντιμέτωπη με τις αντοχές της.

Σήμερα, η  μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα και την οικονομία της είναι, όχι μόνο να αντέξει, αλλά και να αξιοποιήσει τα διδάγματα αυτής της δοκιμασίας.
Η πανδημία απέδειξε ότι  ισχυρά θεμέλια σε μια χώρα δημιουργούν κυρίως η βιομηχανία και η μεταποίηση. Η υγειονομική κρίση, οδήγησε πολλές χώρες-παραγωγούς, να αναστείλουν τις εξαγωγές φαρμάκων και υγειονομικών υλικών και άλλες να κλείσουν εντελώς τα σύνορά τους για να καλύψουν πρώτα τις εσωτερικές τους ανάγκες. Αρκετές χώρες στην Ευρώπη, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, υπέφεραν από σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά. Η πολιτική της αποβιομηχάνισης, που ακολούθησε επί χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση στον χώρο του φαρμάκου αποδείχτηκε λάθος, γιατί οδήγησε στη μεταφορά της παραγωγής προσιτών φαρμάκων σε τρίτες χώρες χαμηλού κόστους και στην εξάρτησή της από τις εισαγωγές.

Η Ελλάδα είχε και έχει πλήρη επάρκεια  στα αναγκαία φάρμακα
Ευτυχώς, στην Ελλάδα, αυτό δεν συνέβη. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία άντεξε και διατήρησε αλώβητη την εγχώρια παραγωγή φαρμάκων, παρά τη δεκαετή επιμονή των θεσμών και τις ασφυκτικές ρυθμίσεις των μνημονίων. Έτσι, στη διάρκεια του ξεσπάσματος της πανδημίας του κορονοϊού, η ύπαρξη ισχυρής εγχώριας παραγωγής, εξασφάλισε την αυτάρκεια της χώρας και την επάρκεια στα αναγκαία φάρμακα πρώτης γραμμής. Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια ασφαλισμένοι και ασθενείς κάλυψαν τις ανάγκες τους με ελληνικά φάρμακα που παράγονται από ελληνικά εργοστάσια. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά κάλυψαν και τις επείγουσες ανάγκες άλλων ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετώπισαν μεγάλες ελλείψεις. Αυτό είναι ένα προνόμιο, που έχουν ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη.
Τη συμβολή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην αντιμετώπιση του COVID-19 αναγνώρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας στην ομιλία του στη Γ.Σ. του Σ.Ε.Β: «Η ελληνική βιομηχανία πρέπει να πω ότι και άντεξε και καινοτόμησε… Και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εξασφάλισε πλήρη επάρκεια σε όλα τα απαιτούμενα είδη. Είναι επιτυχίες που πιστώνονται στην επινοητικότητα και στη σωστή κρίση των επιχειρηματιών μας, αλλά και στο φιλότιμο των εργαζομένων».
Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση στρέφεται προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της φαρμακοβιομηχανίας κι αυτό αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τη χώρα μας.

Η ισχυρή εξαγωγική βιομηχανίας είναι το μέλλον της Ελλάδας
Έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο αποβιομηχάνισης,  η επόμενη μέρα για την Ευρώπη και την Ελλάδα επιβάλει μια ισχυρή βιομηχανία.
Είναι εθνική ανάγκη να  ενισχυθούν οι κλάδοι που μπορούν να στηρίξουν την εθνική πολιτική αυτάρκειας και επάρκειας. Κλάδοι που αναπτύσσουν και παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα και ανταγωνιστικά προϊόντα και δημιουργούν νέες, μόνιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Κλάδοι που συμβάλλουν στην ανάπτυξη μέσω επενδύσεων σε παραγωγικές υποδομές, νέες τεχνολογίες και που παράγουν υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία.
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι αδιαμφισβήτητα ένας τέτοιος κλάδος. Θεωρείται από τους πιο ελπιδοφόρους αναπτυξιακούς, τομείς της ελληνικής οικονομίας. Τα ελληνικά φάρμακα αναγνωρίζονται διεθνώς ως ποιοτικά, αξιόπιστα και οικονομικά προϊόντα, εξάγονται σε πάνω από 85 χώρες και ελέγχονται από περισσότερους από 80 οργανισμούς φαρμάκων διεθνώς.
Το ελληνικό φάρμακο είναι σταθερά το δεύτερο σε αξία εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας, μετά τα πετρελαιοειδή. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό της συμμετοχής των φαρμάκων στο σύνολο των εξαγωγών τα τελευταία χρόνια, ξεπερνά το 6%, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2020, τα φάρμακα σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών σε σχέση με άλλους κλάδους της οικονομίας, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts