Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ενήμερη των καταγγελιών για διαμόρφωση χαμηλών τιμών αγοράς των πράσινων ελιών Χαλκιδικής, από μεταποιητικές εταιρείες και δύναται είτε αυτεπαγγέλτως,

είτε κατόπιν σχετικής καταγγελίας να προβεί σε ενέργειες, εφόσον διαπιστωθεί ή πιθανολογηθεί καρτέλ ή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Τα παραπάνω αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρός της, κ. Ιωάννης Λιανός απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, κας Κατερίνας Παπανάτσιου, που διαβιβάστηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Παράλληλα καλεί τους παραγωγούς «που τυχόν έχουν στοιχεία να τα στείλουν στην Επιτροπή είτε με μορφή καταγγελίας, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στον ιστότοπο της Επιτροπής (https://www.epant.gr/), είτε μέσω της βουλευτού, ώστε να πραγματοποιηθούν στοχευμένοι έλεγχοι».

«Σε κάθε περίπτωση, εφόσον γίνουν αντιληπτά ή έστω πιθανολογηθούν φαινόμενα οριζόντιας σύμπραξης (καρτέλ) μέσω επιχειρήσεων, μέσω της οποίας οι τελευταίες επιδιώκουν να διαμορφώσουν κοινή στάση απέναντι στους παραγωγούς, με σκοπό μεταξύ άλλων, τη διατήρηση χαμηλών τιμών στην αγορά της πρώτης ύλης ή φαινόμενα κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης από συγκεκριμένη επιχείρηση η ΕΑ θα επέμβει άμεσα», καταλήγει στην απάντησή του ο πρόεδρος.

Η ερώτηση

Για το ιστορικό της υπόθεσης παρατίθεται η ερώτηση της Κατερίνας Παπανάτσιου, το πλήρες περιεχόμενο της οποίας έχει ως εξής:

Θέμα: «Αναγκαία η παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να εξεταστούν οι λόγοι διαμόρφωσης της χαμηλής τιμής αγοράς στις πράσινες βρώσιμες ελιές».

Στη Μαγνησία αυτή την εποχή ολοκληρώνεται η συλλογή της πράσινης ελιάς ποικιλιών «Αμφίσσης ή Πηλίου» και «Χαλκιδικής» ενώ σε μερικές ημέρες ξεκινάει και η συλλογή της μαύρης ελιάς ποικιλίας «Καλαμών». Οι τιμές αγοράς από τους εμπόρους και μεταποιητές των πράσινων ελαιών παρουσιάζονται πολύ χαμηλότερες συγκριτικά με τις αντίστοιχες τιμές που ίσχυαν τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα για τη ποικιλία «Αμφίσσης ή Πηλίου» η τιμή αγοράς για τη καλύτερη ποιότητα (110 κομμάτια/κιλό) κατρακυλάει στα 0,80ευρώ/κιλό έναντι της περσινής τιμής 1,40 ευρώ/κιλό, ήτοι πτώση γύρω στο 40%.

Για την ποικιλία «Χαλκιδικής» η τιμή αγοράς για τη καλύτερη ποιότητα (110 κομμάτια/κιλό) κατρακυλάει στα 0,90 ευρώ/κιλό έναντι της περσινής τιμής 1,30 ευρώ/κιλό, ήτοι πτώση γύρω στο 30%. Η μεγάλη πτώση των τιμών και των δυο ποικιλιών της πράσινης βρώσιμης ελιάς δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τους συνήθεις κανόνες αγοράς και ζήτησης. Η ποιότητά τους είναι πολύ καλή, η παραγωγή σε καλά επίπεδα και η ζήτηση από το καταναλωτικό κοινό σταθερή.

Για τους παραπάνω λόγους θα πρέπει εξεταστεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού:

1) Το ενδεχόμενο κατάχρησης της διαπραγματευτικής θέσης των μεταποιητικών εταιριών που αγοράζουν, αποθηκεύουν, μεταποιούν και στη συνέχεια εμπορεύονται το τελικό προϊόν.

2) Το ενδεχόμενο δημιουργίας εμπορικών συμμαχιών που διαμορφώνουν τις χαμηλές τιμές αγοράς.

Επειδή ο ελαιοκομικός τομέας είναι ένας πολύ σημαντικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας και θα πρέπει να προστατεύεται το εισόδημα των παραγωγών από αδιαφανείς διαδικασίες ρύθμισης της τιμή αγοράς των προϊόντων που παράγονται.

Επειδή ήδη από πέρυσι υπήρξε πολύ σημαντική πτώση της απορρόφησης και της τιμής της ελιάς ποικιλίας «Καλαμών» που οδήγησε το συγκεκριμένο κλάδο παραγωγών ελιάς σε απόγνωση.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr

Recommended Posts