Η ενίσχυση των παραγωγικών δυνατοτήτων στον τομέα της γεωργίας θα οδηγήσει σε υπερπροσφορά και κατά συνέπεια σε πτώση τιμών ορισμένων κατηγοριών προϊόντων μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ ενισχύει τις αβεβαιότητες και η πανδημία του κορωνοϊού.

Η παγκόσμια ζήτηση για αγροτικά προϊόντα αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, ακολουθώντας την αύξηση του πληθυσμού, όμως οι ρυθμοί αύξησης της παραγωγικότητας θα μεγεθυνθούν ταχύτερα και κατά 1,4% τον χρόνο στην ερχόμενη δεκαετία, διαμορφώνοντας μια βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση των τιμών των αγροτικών προϊόντων. Παράλληλα, σημαντική είναι και η επίδραση του κορωνοϊού, που προκάλεσε «μακροοικονομικά σοκ», και ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, ασκώντας πίεση στις τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων.

Τα παραπάνω υπογραμμίζει έκθεση για τις προοπτικές της αγροτικής παραγωγής μέχρι το 2029, την οποία συνυπογράφουν ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD) και ο Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων (FAO) που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 16 Ιουλίου στο Παρίσι.

Οι επιπτώσεις του «μακοοικονομικού σοκ» αποτυπώνονται στις τιμές γεωργικών προϊόντων όπως στα φυτικά έλαια και στα ζωικά προϊόντα, ενώ θα είναι μεγαλύτερες σε βασικές καλλιέργειες, όπως το ρύζι και το σιτάρι και το καλαμπόκι.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr

Recommended Posts