olive-oil-ελαιολαδο-ελιες

Η «Eλιά Καλαμάτας» περιλαμβάνεται σε ένα σύνολο 100 προϊόντων προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων, όπως η Mozzarella di Bufala Campana, ο οίνος Languedoc και η Polska Wódka, τα οποία θα προστατεύονται στην κινεζική αγορά,

σύμφωνα με σχετική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σχετικά με τις γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ), για την οποία εκδόθηκαν αποφάσεις το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Δευτέρα 20 Ιουλίου.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη σημαντική διμερή εμπορική συμφωνία που υπογράφεται μεταξύ ΕΕ και Κίνας, σύμφωνα με την οποία θα διασφαλίσει ότι 100 «γεωγραφικές ενδείξεις» του αγροδιατροφικού τομέα από την ΕΕ, προστατεύονται στην κινεζική αγορά, ενώ αντίστοιχα, 100 κινεζικά προϊόντα θα προστατεύονται στην ΕΕ, πράγμα που διασφαλίζει τον αμοιβαίο σεβασμό για τα καλύτερα στοιχεία και των δύο αγροτικών παραδόσεων.

Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της, το πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας θα επεκταθεί ώστε να καλύπτει άλλα 175 ονόματα ΓΕ και από τις δύο πλευρές. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης ένα μηχανισμό για να προστεθούν περισσότερες γεωγραφικές ενδείξεις στη συνέχεια.

Ιστορικό και διαδικασία

Η ΓΕ είναι ένα διακριτικό σήμα που χρησιμοποιείται σε προϊόντα τα οποία έχουν συγκεκριμένη γεωγραφική προέλευση και διαθέτουν ιδιότητες ή φήμη που οφείλονται στην προέλευση αυτή. Οπότε, η συμφωνία ΕΕ-Κίνας θα παράσχει σημαντική προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας των προϊόντων: θα προφυλάσσει απέναντι στο ενδεχόμενο μετάφρασης, μεταγραφής ή μεταγραμματισμού και χρήσης των προστατευμένων γεωγραφικών ενδείξεων που να συνοδεύονται από εκφράσεις όπως «είδος», «τύπου», «στυλ», «απομίμηση» ή παρόμοιες για προϊόντα που δεν προέρχονται από την αντίστοιχη περιοχή.

Οι ΓΕ αποδείχθηκαν επίσης χρήσιμο εργαλείο μάρκετινγκ, συμβάλλοντας να εξασφαλισθούν για τους παραγωγούς μεγαλύτερα και σταθερότερα έσοδα από τις εξαγωγές: σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Επιτροπής το 2013, ένα προϊόν με γεωγραφική ένδειξη πωλείται κατά μέσο όρο σε υπερδιπλάσια τιμή σε σύγκριση με παρόμοιο προϊόν που δεν φέρει γεωγραφική ένδειξη. Επιπλέον, η Κίνα είναι μια αγορά με υψηλό αναπτυξιακό δυναμικό για τα ευρωπαϊκά τρόφιμα και ποτά. Γι’ αυτό η συμφωνία αυτή θα ωφελήσει τους Ευρωπαίους παραγωγούς και λογικά θα ενισχύσει τις αγροτικές περιοχές όπου παράγονται αυτά τα προϊόντα.

Οι γεωγραφικές ενδείξεις θα συνυπάρχουν με τα νόμιμα προγενέστερα εμπορικά σήματα των οποίων η συντριπτική πλειονότητα ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες της Ευρώπης.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr

Recommended Posts