Από σαράντα κύματα… δείχνει να περνάει, η ιδέα των τεχνοκρατών στις Βρυξέλλες, αναφορικά με την κατάρτιση ειδικού προγράμματος. Το οποίο, σύμφωνα με τις αρχικές σκέψεις θα μπορούσε να πριμοδοτήσει την «ηρωική έξοδο» από το επάγγελμα των παραδοσιακών αιγοπροβατοτρόφων.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχεδιάζει να παράσχει κίνητρα σε όσους εγκαταλείπουν τον τομέα των προβάτων. Αντιθέτως, πρόκειται για τομέα ο οποίος, για την Επιτροπή, αποτελεί παράδειγμα όπου η συνεχής στήριξη είναι απαραίτητη. Προκειμένου να εξασφαλίζεται θετική οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική συμβολή στις αγροτικές περιοχές», αναφέρεται σε σχόλιο της Επιτροπής, με αφορμή βέβαια το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Agrenda και την ανάρτησή του στο AgroNews.

«Η φέτα είναι και θα παραμείνει ένα εμβληματικό ελληνικό και ευρωπαϊκό προϊόν. Το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να προωθεί και να υπερασπίζεται από παντός είδους προσπάθεια απομίμησης και σφετερισμού, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως», τονίζεται χαρακτηριστικά. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ίδιος ο επίτροπος κ. Φιλ Χόγκαν έχουν διαπραγματευτεί εμπορικές συμφωνίες που βελτιώνουν το σημερινό καθεστώς της φέτας σε σύγκριση με το προϋπάρχον. Αυτό ισχύει σε κάθε αγορά στην οποία τέτοιες συμφωνίες έχουν συναφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση», καταλήγει στο σχόλιό της επί του θέματος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Θα πρέπει να αναφερθεί πάντως ότι οι κτηνοτρόφοι έχουν ζήσει στο πετσί τους τα τελευταία χρόνια τις επιπτώσεις των «διευθετήσεων» στο θέμα της φέτας και πληρώνουν ακριβά τις μέχρι σήμερα πολιτικές των αρμοδίων στον τομέα του αιγοπρόβειου γάλακτος. Μένει επομένως να αποδειχθεί, αν η διερεύνηση του θέματος ήταν απλά «άσκηση εργασίας» των τεχνοκρατών ή μια βαθύτερη σκέψη, όπως εν τέλει διαπιστώθηκε με τα μέτρα του 2003 για τον καπνό που έφεραν, ως γνωστόν, το τέλος της καπνοκαλλιέργειας.

Oλυμπία Τελιγιορίδου: «Θέλουμε τους κτηνοτρόφους να συνεχίσουν το επάγγελμά τους»

Λίγες ώρες νωρίτερα θέση επί του θέματος πήρε και η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπία Τελιγιορίδου, τονίζοντας ότι «τα σενάρια που έχουν σχέση με δήθεν πριμ στους αιγοπροβατοτρόφους για έξοδο από το επάγγελμα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». «Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ στηρίζει την προσπάθεια των αιγοπροβατοτρόφων και είναι αποφασισμένη να χτυπήσει την ασχροκέρδεια εναντίον τους. Όπως προκύπτει από την μείωση της τιμής του γάλακτος και τις ελληνοποιήσεις».

Το σχόλιο της Επιτροπής

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχεδιάζει να παράσχει κίνητρα σε όσους εγκαταλείπουν τον τομέα των προβάτων. Αντιθέτως, πρόκειται για τομέα ο οποίος, για την Επιτροπή, αποτελεί παράδειγμα όπου η συνεχής στήριξη είναι απαραίτητη. Προκειμένου να εξασφαλίζεται θετική οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική συμβολή στις αγροτικές περιοχές.

Διαβάστε τη συνέχεια στο agronews.gr

Recommended Posts