Για τη θωράκιση της χώρας με δημόσιες επενδύσεις απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα, που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, μίλησε στις 22 Μαρτίου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης. Κατά την έναρξη της ημερίδας με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Γεωργία» που διοργάνωσαν από κοινού το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Περιφέρεια Κρήτης στην αίθουσα «Καστελλάκη» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι το ποσό των περίπου 500 εκατ. Eυρώ θα διατεθεί για δημόσιες επενδύσεις μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αναφερόμενος γενικότερα στην κλιματική αλλαγή τόνισε πως τα πρώτα συμπτώματά της τα βλέπει όλη η Ευρώπη να εμφανίζονται στο Νότο, γι’ αυτό και πρέπει να υπάρξουν συνολικές πολιτικές και παρεμβάσεις.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, συμμετείχαν οι βουλευτές κ.κ. Σ. Βαρδάκης, Ν. Ηγουμενίδης, Γ. Μιχελογιαννάκης, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, ενώ έγιναν ομιλίες και παρουσιάσεις από τη Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κα Μαρία Κοζυράκη, εξειδικευμένους επιστήμονες και στελέχη που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην Κρήτη, καθώς και παρεμβάσεις από εκπροσώπους αγροτικών οργανώσεων.

Ο Υπουργός κατευθύνθηκε στη συνέχεια προς τη Βιάννο και έπειτα στην Ιεράπετρα, όπου μίλησε στις 7 μ.μ. για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Το Σάββατο το πρωί παραβρέθηκε σε εκδήλωση στο Αμάρι Ρεθύμνου.

Εδώ μπορείτε να δείτε όλες τις διαθέσιμες εισηγήσεις των ομιλητών της ημερίδας.

Η ομιλία του Υπουργού

Κυρίες και Κύριοι,

Δεν είναι τυχαία η επιλογή της σημερινής ημέρας για να μιλήσουμε για το θέμα της Κλιματικής Αλλαγής. Χθες ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό και αύριο για τη Μετεωρολογία.

Επιλέξαμε να κάνουμε σήμερα μία πολύ σημαντική ημερίδα για ολόκληρη την Κρήτη συμμεριζόμενοι τις αγωνίες των τοπικών φορέων, των φορέων των αγροτών, και της Περιφέρειας Κρήτης, για να συζητήσουμε για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής το οποίο μας απασχολεί, βλέπουμε τις συνέπειες του και το επόμενο χρονικό διάστημα, τα επόμενα χρόνια θα είναι ακόμα πιο έντονο. Αυτό που λέγαμε κάποτε ακραία καιρικά φαινόμενα, όντως είναι ακραία και τώρα πια έρχονται με μεγαλύτερη συχνότητα.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο agro24.gr

Recommended Posts