Για μία ακόμα χρονιά, η υψηλή και αυξανόμενη ζήτηση αβοκάντο της εγχώριας αγοράς στηρίζει μια ικανοποιητική τιμή παραγωγού, αν και φέτος η μείωση φτάνει το 15%-20%.

Έτσι, σύμφωνα με παραγωγούς και παράγοντες της αγοράς, από τα 2 (ή και πιο πάνω) ευρώ/κιλό, φέτος κινείται στο 1,70-1,80. Αυτή την περίοδο, η σεζόν βρίσκεται λίγο μετά το ήμισυ, με την ποικιλία Fuerte να βρίσκεται σε πλήρεις παραγωγικούς ρυθμούς. Από τον Φεβρουάριο μπαίνει σταδιακά η Haas, που θα ολοκληρώσει την παρουσία της στην αγορά στο τέλος Απριλίου. Στο τέλος δηλαδή της ελληνικής παραγωγής. Αρνητική εξέλιξη σε μια προσοδοφόρο καλλιέργεια αποτελεί η παρουσία τουρκικών αβοκάντο για πρώτη φορά στις ελληνικές λαχαναγορές, ενώ οι άναρχες φυτεύσεις, που συνεχίζονται με ανησυχητικούς ρυθμούς, απειλούν ευθέως τη μακροπρόθεσμη προοπτική της.

Αυξημένη η παραγωγή, έως 20% η πτώση στην τιμή παραγωγού

«Προσωπικά, είδα τουρκικά Zutano στη λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης, στην αρχή της εμπορικής σεζόν. Πωλούνταν στη χονδρική στη μισή τιμή σε σχέση με τα ελληνικά» ανέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων, Χαρίλαος Βλαζάκης. Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών – Αβοκάντο «Κορμός», Ευτύχης Τρικουνάκης: «Φέτος, είχαμε στην αγορά τούρκικα αβοκάντο, βασική αιτία για την πτώση των τιμών. Σε ό,τι αφορά τις ποσότητες, εκτιμώ ότι είναι ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με πέρσι, αλλά μειωμένες σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων ετών». Από την πλευρά του, ο κ. Βλαζάκης μίλησε για αυξημένες ποσότητες, με εγχώριο τονάζ που ξεπερνά τους 3.000 τόνους.

Διαχρονικό πρόβλημα της καλλιέργειας, που μάλιστα λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, είναι οι διαρκώς αυξανόμενες φυτεύσεις σε χωράφια ακατάλληλα για αβοκάντο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο γεωπόνος από την περιοχή των Χανίων, Ανδρέας Καντανολέων, «Στις φυτεύσεις επικρατεί ένα χάος. Σκεφτείτε ότι μόνο φέτος, από τον Οκτώβριο έχουν εισαχθεί χιλιάδες δενδρύλλια από το εξωτερικό».

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ypaithros.gr

Recommended Posts