Μεγάλη αναστάτωση πάει να γίνει για μια ακόμη φορά στην εγχώρια αγορά οίνου, εφόσον οι επιλογές ακολουθήσουν την οδό που εικάζεται μεταξύ των αρμοδίων.

Αξιόπιστοι παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι η απόσταξη κρίσης έχει κάποια αξία, με την προϋπόθεση ότι γίνεται για καλά κρασιά, δηλαδή με υψηλή τιμή για απόσταξη και φυσικά από φρέσκο (κρατικό εν προκειμένω) χρήμα και όχι από τα προβλεπόμενα για τις αναδιαρθρώσεις προγράμματα που έχει ιδιαίτερη ανάγκη ο κλάδος στη χώρα μας.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι στην απόσταξη θα μπουν και θα φύγουν από την αγορά κρασιά καλών ποικιλιών η πρώτη ύλη των οποίων αξίζει και μάλιστα πληρώθηκε ακριβά στον παραγωγό. Αν η τιμή απόσταξης είναι πολύ χαμηλή θα «πάρει» φθηνά κρασιά δεύτερης κατηγορίας, (σουλτανίνα, κορινθιακή κ.λπ.), κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει στην καταστροφή οινοποιούς με καλές ποικιλίες και ειδικά λευκές, μικρότερης αντοχής, όπως π.χ. Ροδίτης, Βιδιανό και Μοσχοφίλερο.

Κι όλα αυτά θα γίνουν με χρήματα των διαρθρωτικών ταμείων, δηλαδή χρήματα που προορίζονται για αναδιάρθρωση, επενδύσεις και γενικά αναβάθμιση της οινικής εικόνας της χώρας. Εάν θέλουμε να αποστάξουμε τέτοιου είδους κρασιά (δεύτερα), πολλοί λένε να μην γίνει ποτέ η απόσταξη. Αν όμως από την άλλη θέλουμε να γίνει σοβαρή απόσταξη, πρέπει να δούμε το πρόβλημα στη βάση του. Δηλαδή σήμερα υπάρχουν οινοποιεία που έχουν στις δεξαμενές τους εκατοντάδες τόνους π.χ. Μοσχοφίλερο, Ροδίτη, Αγιωργίτικο και Ξινόμαυρο, Βιδιανό και Βηλάνα. Πρέπει λοιπόν να γίνει απόσταξη σε αυτά τα κρασιά των οποίων τα σταφύλια στοίχισαν από 30 έως και 60 λεπτά αγορά από τον παραγωγό.

Τώρα για το θέμα της χρηματοδότησης πρέπει και είναι ανάγκη σε έναν κλάδο που συνεχώς είχε ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, να μην κοπεί ο ρυθμός του και να παγώσει για τουλάχιστον μια 5ετία. Το πισωγύρισμα θα γίνει αν πάμε στον τρύγο με τις δεξαμενές τον οινοποιείων γεμάτες, είναι δεδομένο. Οι τιμές θα καταρρακωθούν και η ποιότητα του κρασιού για τα επόμενα 2 χρόνια θα είναι τουλάχιστον με πολλά ερωτηματικά.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr

Recommended Posts