βαμβάκι

Ανακατατάξεις εις βάθος καταγράφονται φέτος στον τρόπο µε τον οποίο λειτουργεί και αναπτύσσεται η αγορά στο βαµβάκι, εξέλιξη η οποία επηρεάζει άµεσα τη δουλειά των συντελεστών της συγκεκριµένης αγοράς (καλλιεργητές και εκκοκκιστές), φέρνοντας µάλιστα σε πολύ δύσκολη θέση όσους δεν αντιλαµβάνονται το νέο πλαίσιο..

Επί της ουσίας πρόκειται για την στροφή του κλάδου στο ποιοτικό προϊόν, κάτι που έρχεται ως αποτέλεσµα, της «αδρανοποίησης» της αγοράς της Τουρκίας, του κενού που δηµιουργεί ο εµπορικός πόλεµος ΗΠΑ – Κίνας και της εν γένει αναζήτησης νέων πιο ώριµων αγορών για το ελληνικό βαµβάκι. Έτσι, παρ’ ότι δεν έχουν τεθεί σε πλήρη και αυστηρή λειτουργία οι διαδικασίες ακριβούς αξιολόγησης των εισκοµίσεων συσπόρου βάµβακος και ταξινόµησης του εκκοκκισµένου, εν τούτοις, ο νέος προσανατολισµός ως αποτέλεσµα των νέων συνθηκών στη διεθνή αγορά υπαγορεύει την µετάβαση βήµα – βήµα προς αυτή την κατεύθυνση.

Το πόσο γρήγορα θα εξελιχθούν τα πράγµατα θα εξαρτηθεί από πολλά, προς το παρόν ωστόσο, οι νέες συνθήκες επηρεάζουν άµεσα τόσο τη διαµόρφωση των τιµών παραγωγού, όσο και τα µερίδια αγοράς των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων.
Αναφέρεται για παράδειγµα ότι οι Αφοί Καραγιώργου που αυτό το φθινόπωρο βγήκαν αποφασιστικά στην αγορά, δίνοντας εξ αρχής τα 50 λεπτά προκαταβολή και προοπτική φιξαρίσµατος µέχρι το τέλος Νοεµβρίου, κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις µεγαλύτερες ποσότητες από τα καλά προβροχικά βαµβάκια, κυρίως της Θεσσαλίας, υποχρεώνοντας τον ανταγωνισµό που το… σκέφτονταν να µείνει µε τις δεύτερες ποιότητες και να µην µπορεί σήµερα, ακόµα κι αν το ήθελε, να βελτιώσει τις προσφορές του. Αυτό που δείχνει καθαρό στις τάξεις των εκκοκκιστών είναι ότι όποιος δεν αισθάνεται βέβαιος για τις ποιότητες που εισκοµίζει δεν µπορεί να είναι καθόλου σίγουρος ότι θα βρει τρόπο διάθεσης του εκκοκκισµού, όπως συνέβαινε τα προηγούµενα χρόνια µε την Τουρκία.

Η συνέχεια της είδησης στο agronews.gr

Recommended Posts