Με αυξητικούς ρυθμούς συνεχίζεται και τον Οκτώβριο η διαδικασία υποβολής δηλώσεων σε όλη την Ελλάδα. H διαδικασία κτηματογράφησης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη καθώς από τα εκτιμώμενα 39,1 εκ. συνολικά δικαιώματα στην Ελλάδα έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα 12,9 εκ. (33%),

είναι σε εξέλιξη 22,7 εκ. (58%), εκκρεμούν 2,7 εκ (7%) σε μελέτες που δεν έχουν ανατεθεί ως σήμερα, ενώ πρέπει να ενσωματωθούν ακόμα 0.8 εκ (2%) από ειδικές περιπτώσεις.

Το Σεπτέμβριο ολοκληρώθηκε με επιτυχία η υποβολή δηλώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας, Κορινθίας και Λάρισας καθώς και στις νήσους Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως και Ρόδος. Το ποσοστό δηλώσεων ξεπέρασε τον τεχνικό και συμβατικό στόχο του 55% που εξ αρχής είχε τεθεί με τους αναδόχους, με την τελευταία ενσωμάτωση στοιχείων να δείχνει πως το συνολικό ποσοστό φτάνει στο 65% και αναμένεται να ξεπεράσει τις επόμενες ημέρες το 70% λόγω της ενσωμάτωσης των δηλώσεων «εμπρόθεσμης προσέλευσης».

Μάλιστα, στα νησιά Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως και Ρόδος τα στοιχεία δείχνουν πως το συνολικό ποσοστό δηλώσεων ξεπερνάει το 80% και θα προσεγγίσει τις επόμενες ημέρες ακόμη και το 85% λόγω της ενσωμάτωσης των δηλώσεων «εμπρόθεσμης προσέλευσης».

Η διαδικασία κτηματογράφησης συνεχίζεται για όσους πολίτες δεν έχουν προσέλθει να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στα κατά τόπους κτηματογραφικά γραφεία, χωρίς την ενεργοποίηση, μέχρι σήμερα, των προβλεπόμενων προστίμων.

Η αύξηση της υποβολής των δηλώσεων για τις παραπάνω περιφερειακές ενότητες και τα νησιά υπήρξε κατακόρυφη τον μήνα Σεπτέμβριο, όπως αποτυπώνεται και στα γραφήματα που επισυνάπτονται:

Πρόοδος υποβολής δηλώσεων ανά ημέρα τον μήνα Σεπτέμβριο:

Οι περιφερειακές ενότητες στις οποίες έληξε η διορία εμπρόθεσμων δηλώσεων στις 31 Οκτωβρίου 2019 είναι οι εξής:

Καμία άλλη παράταση στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων δεν πρόκειται να δοθεί.

Οι πολίτες καλούνται να ανταποκριθούν άμεσα στην δήλωση της ακίνητης ιδιοκτησίας τους προκειμένου να ωφεληθούν από μια σειρά πλεονεκτημάτων αλλά και για την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας. Καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους. Συνεπάγεται ωστόσο αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες, καθώς και αυξημένο κόστος λόγω της μελλοντικής ενεργοποίησης των προστίμων.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο www.agrovoice.gr

Recommended Posts