Τη Δευτέρα, 1η Ιουνίου 2020, συνήλθαν στην Αθήνα, στα γραφεία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) εκπρόσωποι μελών της Οργάνωσης, από Οργανώσεις Παραγωγών των Περιφερειακών Ενοτήτων που καλλιεργούν και παράγουν ελιές Καλαμών.

Τη Δευτέρα, 1η Ιουνίου 2020, συνήλθαν στην Αθήνα, στα γραφεία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) εκπρόσωποι μελών της Οργάνωσης, από Οργανώσεις Παραγωγών των Περιφερειακών Ενοτήτων που καλλιεργούν και παράγουν ελαιόκαρπο της ποικιλίας Καλαμών και από την ΠΕΜΕΤΕ, με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19 στο προϊόν.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ κ. Γιώργος Ντούτσιας, «είναι μια δύσκολή χρονιά για τους παραγωγούς ελιών ποικιλίας Καλαμών. Αν και φέτος οι τιμές ήταν ανταγωνιστικές και υπήρχαν καλές προοπτικές για τις εξαγωγές μας στη διεθνή αγορά η πανδημία που οδήγησε σε κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης έφερε μια μεγάλη μείωση των εξαγωγών.

Αυτή την εποχή στην χώρα μας οι συναλλαγές έχουν παγώσει και δεν υπάρχει ενδιαφέρον για αγορά ελιών από τους παραγωγούς γιατι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις έχουν απούλητα αποθέματα.

Εκτιμώ ότι στα χέρια των παραγωγών παραμένουν περίπου 60 – 70 χιλιάδες τόνοι. Από αυτή την ποσότητα το 90% είναι καλής ποιότητας και εξαγώγιμο. Αναμένουμε να ανοίξει η εστίαση στις χώρες της δυτικής Ευρώπης, των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας για να ξεκινήσει η ροή των εξαγωγών μας.

Μέχρι τότε όμως οι Έλληνες παραγωγοί ελιών Καλαμών αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Θα έλεγα ότι υπάρχει μια οικονομική ασφυξία στους παραγωγούς ελίας Καλαμών. Θα πρέπει η κυβέρνηση άμεσα να δώσει τα 5.000 ευρώ στους παραγωγούς για να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιέργεια».

Κατά την συνάντηση οι εκπρόσωποι της ΠΕΜΕΤΕ έθεσαν το θέμα ακυρώσεων παραγγελιών και αναβολής εκτέλεσης συμβολαίων απο πελάτες του εξωτερικού για τον κλάδο HoReCa (αντιπροσωπεύει πλέον του 70% των εξαγωγών του προιόντος) και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου δεν φαίνεται πότε θα τελειώσει η κρίση.

Η κατάσταση αυτή επιδεινώνει έτι περαιτέρω την οικονομική κατάσταση των παραγωγών που προέρχονται από μια χρονιά με σημαντικό απόθεμα.

Συμμετοχικά αποφασίστηκε οι μεταποιητές-εξαγωγείς (ΠΕΜΕΤΕ) να στηρίξουν τους παραγωγούς και οι παραγωγοί να κάνουν υπομονή ώστε, με το άνοιγμα της αγοράς να απορροφηθούν οι αδιάθετες ποσότητες.

Όμως οι δαπάνες για τις καλλιεργητικές εργασίες τρέχουν και η ρευστότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων-ελαιοπαραγωγών έχει εκλείψει. Για την ενίσχυση της ρευστότητας, οι εκπρόσωποι των ελαιοπαραγωγών έθεσαν:

  • θέμα φορολογικών ελαφρύνσεων – διευκολύνσεων ως επίσης και
  • μετ’ επιτάσεως το θέμα θέσπισης Κ.Α.Δ. για τους παραγωγούς επιτραπέζιων ελιών και άμεσης καταβολής ενίσχυσης εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19, που δικαιούνται, προκειμένου απρόσκοπτα να συνεχίσουν να παράγουν το προϊόν, στηρίζοντας την οικονομία τους και τις εξαγωγές, οι οποίες υπερβαίνουν το 85% της παραγωγής

Σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι, παρ’ όλη την κρίση, η ομόνοια του κλάδου ενδυναμώθηκε και συζητήθηκαν διεξοδικά τα θέματα ποιότητας, νέας προσέγγισης και προστασίας για την Ελληνική Επιτραπέζια Ελιά Καλαμών / Kalamata Olives, και προς τον σκοπό αυτό

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts