«Aνάγκη ουσιαστικής ισχυροποίησης του ΕΛΓΑ για διασφάλιση παραγωγής και εισοδήματος»

Ζήτησε ακόμη:

  • ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΔΙΚΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΕΤΙΝΟΥΣ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟΥΣ ΠΑΓΕΤΟΥΣ
  • ΝΑ ΑΡΘΟΥΝ ΟΙ ΑΔΙΚΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
  •   ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΚΑΛΛΕΡΓΗΤΩΝ ΛΟΓΩ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

Την πάγια εδώ και δεκαετίες θέση του για την ανάγκη ενός ΕΛΓΑ δημόσιου, οικονομικά εύρωστου και αποτελεσματικού, που να ανταποκρίνεται απόλυτα στην αποστολή του για προστασία της αγροτικής μας παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος, επαναδιατύπωσε ο Γιώργος Καρασμάνης με την τοποθέτησή του κατά τη χθεσινή (28/7/2020) συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη για θέματα αρμοδιότητας του ΕΛΓΑ, παρουσία και του προέδρου του Οργανισμού, Ανδρέα Λυκουρέντζου.

Υπενθύμισε ότι από το 2011, ως Γραμματέας Αγροτικού της ΝΔ, εκπόνησε πρόταση νόμου με 22 άρθρα για τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ, που πρόβλεπε την ηλεκτρονική ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση του Οργανισμού σε όλες τις λειτουργίες του. Και ως Υπουργός συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020, το μέτρο Μ-17 με 200 εκατομμύρια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, κοινοτικοί πόροι που αφέθηκαν να χαθούν από την προηγούμενη ηγεσία και, μαζί τους, μια μεγάλη ευκαιρία για να μπορέσουμε να ισχυροποιήσουμε τον ΕΛΓΑ. Τόνισε δε ότι, στα πλαίσια διασφάλισης παραγωγής και εισοδήματος, από τις πρώτες ημέρες ανάληψης της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, επικέντρωσε τις προσπάθειές του σε δύο καίρια ζητήματα: Στις αποζημιώσεις λόγω του ρωσικού εμπάργκο και στην επιβεβλημένη κρατική στήριξη του ΕΛΓΑ μέσα στα όρια πάντα της κοινοτικής νομοθεσίας και των κοινοτικών Κανονισμών.

«Ο σημερινός Υπουργός, είπε, γνωρίζει ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του έσπευσα να τον ενημερώσω, του έθεσα δύο θέματα και του είπα ότι δεν θα μπορέσει να τα αποφύγει. Το ένα ήταν η αποζημίωση για το εμπάργκο, γιατί επί 4,5 χρόνια δεν δόθηκε τίποτε από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Το δεύτερο ήταν ότι υπάρχει πρόβλημα με τη λειτουργία του ΕΛΓΑ και ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να δώσει το 20%. Πράγματι,  για πρώτη φορά από το 2011, με παρέμβαση του Πρωθυπουργού, δίνεται το 20% – όχι ως επιχορήγηση – γιατί μπορεί να προκαλέσουμε παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού  – αλλά σε εφαρμογή του νόμου 3877 που έχει πάρει την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Υπογράμμισε επίσης ότι επί υπουργίας του, με τους συνεργάτες του, είχαν εκπονήσει τροπολογίες, μεταξύ των οποίων και μία που όριζε ως υποχρεωτικό το 20% στον προϋπολογισμό για την χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ αλλά, όπως είπε, αυτό δεν πρόλαβε να υλοποιηθεί και η ηγεσία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «για δικούς της λόγους δεν προχώρησε την τροπολογία»!

ΝΑ ΑΡΘΟΥΝ ΟΙ ΑΔΙΚΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Ο Γιώργος Καρασμάνης, επανέλαβε την αμετακίνητη θέση του ότι για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ένα ασφαλιστικό σύστημα, πρωτίστως χρειάζεται να είναι αξιόπιστο, συνεπώς απαιτείται να διαθέτει επαρκείς πόρους, διαφορετικά ¨αρχίζουν οι γκρίνιες και οι μουρμούρες¨. Αναφερόμενος δε στην σχετική τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Ο κύριος Υπουργός μίλησε για αξιοπιστία. Υπάρχει κρίση αξιοπιστίας μεταξύ του ΕΛΓΑ και των ασφαλισμένων. Υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες, πχ για τις φετινές ζημιές από τους ανοιξιάτικους παγετούς. Υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία από τους μετεωρολογικούς σταθμούς που επιβεβαιώνουν ότι οι θερμοκρασίες ήταν κάτω από το μηδέν. Επίσης, υπάρχουν εκτιμήσεις των γεωπόνων, έμπειρων στελεχών της ΔΑΟΚ, που έκαναν αυτοψίες και αποδίδουν τις ζημιές στους παγετούς. Και, ενώ σε χωριά  διπλανών νομών οι ζημιές αναγνωρίζονται – και πολύ σωστά – στην Πέλλα δεν αναγνωρίζονται! Αντιλαμβάνεστε την οργή. Γι’ αυτό και πρέπει να δώσετε εντολή να γίνουν δεκτές οι δηλώσεις ζημιών από τους παγετούς Μαρτίου και Απριλίου που χτύπησαν τα δένδρα σε πλήρη ανθοφορία. Έχουν συμπεριληφθεί κάποιες ποικιλίες, αλλά οι περισσότερες είναι εκτός αποζημίωσης. Μάλιστα, οι πρώιμες και οι μεσοπρώιμες ποικιλίες των κερασιών είναι εκτός, όπως εκτός είναι και οι ποικιλίες στα επιτραπέζια και στα συμπύρηνα ροδάκινα».

Για την αποκατάσταση αυτής της εξόφθαλμης αδικίας ο Γιώργος Καρασμάνης κατέθεσε τη δική του πρόταση εναλλακτικής λύσης:

«Σας προτείνω, είπε, να εφαρμόστε το άρθρο 71 του ν.4235/2014. Ήταν μια τροπολογία δική μου, η οποία ψηφίστηκε από όλες τις πτέρυγες της Βουλής και οι τριακόσιοι συνάδελφοι ψηφίσαμε και προβλέπει ότι όταν υπάρχουν ζημιές από δυσμενείς καιρικές συνθήκες πάνω από ένα ορισμένο ποσοστό, ο Υπουργός με απόφαση, συγκροτεί μια επιτροπή η οποία αναλαμβάνει την τεκμηρίωση αυτών των ζημιών… Αυτό το άρθρο δίνει την ευκαιρία να αποζημιωθούν αυτοί οι άνθρωποι.

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΛΟΓΩ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΑΠΌ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ!

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο πρώην Υπουργός, αναφέρθηκε στις έντονες διαμαρτυρίες παραγωγών που χτυπήθηκαν οι καλλιέργειές τους από τον παγετό της 17ης Μαρτίου.

«Έχουν γίνει, είπε, προσωρινές δηλώσεις λόγω των ειδικών συνθηκών της πρωτόγνωρης κατάστασης με την πανδημία. Υπήρξαν παραγωγοί οι οποίοι δεν αντελήφθησαν ότι έπρεπε να υποβάλλουν προσωρινές δηλώσεις είτε γιατί δεν έχουν καμία εξοικείωση με το διαδίκτυο είτε λόγω του ότι ήταν κλεισμένοι μέσα στο σπίτι. Δεν είχαν λοιπόν ενημέρωση και δεν υπέβαλαν προσωρινές δηλώσεις, ενώ και κάποιων άλλων που υπέβαλαν, αυτές… χάθηκαν από προέδρους που τις παρέλαβαν!

»Οι άνθρωποι αυτοί είναι μονοκαλλιεργητές και απ’ αυτό περιμένουν να ζήσουν. Για εμένα είναι απαράδεκτο, αδιανόητο, άδικο να αποκλείονται από τις αποζημιώσεις τις οποίες δικαιούνται! Επίσης υπάρχουν και παραγωγοί οι οποίοι έχουν κάνει προσωρινές δηλώσεις αλλά δεν πρόλαβαν τις προθεσμίες των κανονικών δηλώσεων. Βέβαια, ο ΕΛΓΑ έδωσε τη δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους έστω και εκπρόθεσμα να κάνουν κανονικές δηλώσεις. Πάλι όμως, υπάρχει ένας αριθμός παραγωγών οι οποίοι δεν ενημερώθηκαν και δεν υπέβαλαν κανονικές δηλώσεις. Συνεπώς, λόγω αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε αυτούς τούς ανθρώπους να υποβάλουν δηλώσεις για να αποζημιωθούν. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο ΕΛΓΑ δεν είναι κερδοσκοπική ασφαλιστική εταιρεία, αλλά οργανισμός κοινής ωφέλειας, συνεπώς ασκεί λειτούργημα κοινωνικού χαρακτήρα, στηρίζεται στην κοινωνική αλληλεγγύη και για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αποστολή του,  είναι αναγκαία η ισχυροποίηση του ταμείου με τριμερή χρηματοδότηση: ασφαλιστική εισφορά του αγρότη, κοινωνικοί πόροι από τον προϋπολογισμό και, φυσικά, κοινοτικοί πόροι.

»Με το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης μετά το 2020, μας δίνεται η δυνατότητα να επωφεληθούμε με κοινοτικούς πόρους για να στηρίξουμε και να ισχυροποιήσουμε τον ΕΛΓΑ», κατέληξε ο Γιώργος Καρασμάνης.

Recommended Posts