Ποιες είναι οι αιτίες και οι επιπτώσεις της έλλειψης λιπασμάτων στο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων;

 

Τα λιπάσματα παρέχουν στις καλλιέργειες τα θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθούν καλύτερα, καθιστώντας τα απαραίτητα για τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων. Ως εκ τούτου, όταν συμβαίνουν σοκ, όπως όταν αυξάνονται οι τιμές των λιπασμάτων ή όταν διακόπτεται η προσφορά, ο αντίκτυπος γίνεται αισθητός στο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων στο σύνολό του. Αυτό εξηγεί αυτό που βλέπουμε σήμερα: ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι υψηλές τιμές ενέργειας και οι περιοριστικές εμπορικές πολιτικές έχουν προκαλέσει μείωση της προσφοράς λιπασμάτων και αύξηση των τιμών. Ενώ οι επιπτώσεις αυτής της έλλειψης θα γίνουν αισθητές σε ολόκληρο τον κόσμο, οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι από τις χειρότερες πληγείσες χώρες.

Ο Alzbeta Klein, Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθυντής της International Fertilizer Association και ο John Baffes, Senior Economist στον Όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας, εξηγούν την κρίση, τι μπορούμε να περιμένουμε βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα και τον αντίκτυπο στους αγρότες και την παγκόσμια κοινότητα.

* Σημειώστε ότι οι παρακάτω συνεντεύξεις ηχογραφήθηκαν στα τέλη Ιουνίου

Η Alzbeta Klein ερευνά την ιστορία των λιπασμάτων, τις λύσεις για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους και τις πραγματικές συνέπειες στις επηρεαζόμενες κοινότητες, όπως οι αγρότες.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts