έμβολος

Νέα υποχώρηση από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και αλλαγή πολιτικής, που δείχνει ότι οι νομικοί του σύμβουλοι δεν γνωρίζουν τις ανάγκες του αγροτικού κόσμου.

Την πρώτη φορά είχε προαναγγείλει υπέρογκες αυξήσεις εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις εισφορές των αγροτών, που είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές των ελευθέρων επαγγελματιών. Μετά από τρεις μέρες αλυσιδωτών αντιδράσεων αναγκάστηκε να πει ότι θα παραμείνει σταθερή η κατώτατη εισφορά των αγροτών.

Τώρα με τον πρόσφατο νόμο που πέρασε στη Βουλή προβλεπόταν ότι θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν εισφορές όλοι οι συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ) που έχουν γεωργικά εισοδήματα. Οι αντιδράσεις και οι βουλευτικές ερωτήσεις ακόμα και από το ίδιο το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας – εκ των υστέρων – έπεσαν “βροχή”. Σήμερα, παραδέχτηκε ο υπουργός Εργασίας ότι δεν είχε ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα του αγροτικού τομέα και ότι μέσα στο Μάιο θα φέρει νομοθετική ρύθμιση, με την οποία δεν θα πληρώνουν εισφορές οι συνταξιούχοι με αγροτικό κλήρο και εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

Ο κ. Βρούτσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλεύτριας του ΜέΡΑ25 και η’ αντιπροέδρου της Βουλής, Σοφίας Σακοράφα, αναγνώρισε πως υπήρχε παράλειψη νόμου, που έθετε ασφαλιστικές εισφορές από μηδενικό εισόδημα. Συμφώνησε παράλληλα με την κ. Σακοράφα ότι δεν μπορεί κάποιος με ένα μικρό εισόδημα 2-3.000 ευρώ να πληρώνει 1.400 εισφορές και γνωστοποίησε πως θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης -εντός του Μαΐου- με την οποία θα αλλάξει το όριο «και από το “μηδέν” ευρώ, θα πάμε στο ποσό των 10.000 ευρώ».

Ο υπουργός εξήγησε ότι μέχρι 10.000 ευρώ κανείς δεν θα πληρώνει εισφορές, έστω και αν δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα συνταξιούχος αγρότης. Θα μπορεί, οπως είπε, να πηγαίνει στο χωράφι του, να αποκομίζει τα οφέλη της καλλιέργειάς τους, να εργάζεται απρόσκοπτα, να θρέφει την οικογένειά του, να κάνει ένα μικρό κομπόδεμα, χωρίς να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές, παρά μόνο εάν ξεπεράσει το όριο των 10.000 ευρώ.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή της, η κ. Σακοράφα είχε επισημάνει ότι με τη διάταξη του άρθρου 27 του ασφαλιστικού νόμου 4670/2020, όλοι οι συνταξιούχοι (πλην τέως ΟΓΑ) που έχουν αγροτικό εισόδημα, υποχρεούνται, από 1η Μαρτίου 2021, να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, τουλάχιστον 121 ευρώ το μήνα, δηλαδή 1.452 ευρώ τον χρόνο. Η ρύθμιση θα έχει ως βέβαιο αποτέλεσμα να αποκλεισθούν από την παραγωγική δραστηριότητα οι συνταξιούχοι που κατέχουν αγροτικό κλήρο, πέρα από το ότι είναι πιθανό να οδηγήσει και σε απόκρυψη δραστηριότητας και εισοδημάτων, υποστήριξε η βουλευτής, ζητώντας την τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου. Παράλληλα, ευχαρίστησε τον κ. Βρούτση τόσο για την κοινοβουλευτική παρουσία του όσο και για την πρόθεση επίλυσης του ζητήματος.

Σχολιάζοντας τα λεγόμενα της κ. Σακοράφα, ο υπουργός Εργασίας είπε πως «σήμερα είμαστε εδώ για να αποδείξουμε ότι η Βουλή, ανεξαρτήτως κομμάτων, ακούει, συζητά και αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα, και όπου μπορεί να βρει κοινούς δρόμους, να λύνουμε τα προβλήματα». Επανέλαβε, δε, ότι κανείς δεν διεκδικεί το τέλειο. «Όποιος παλεύει και αγωνίζεται, βεβαίως θα έχει και αστοχίες, αλλά είμαστε εδώ για να τις διορθώνουμε και να μην παραμένουμε εγωϊστικά σε μία θέση που είναι λάθος, αλλά να προχωράμε από κοινού όλοι μαζί μπροστά», υπογράμμισε.

Ολόκληρη η συζήτηση από τα Πρακτικά της Βουλής

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Προχωρούμε στην πέμπτη με αριθμό 663/5-5-2020 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου της Η΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτού Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών της ΜέΡΑ25 κυρίας Σοφίας Σακοράφα προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα: «Περικοπή συντάξεων των Συνταξιούχων με αγροτικό κλήρο».

Κυρία Σακοράφα, καλημέρα σας. Έχετε δύο λεπτά στη διάθεσή σας.

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ (Η΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Καλημέρα, κύριε Πρόεδρε και σας ευχαριστώ πολύ.

Κύριε Υπουργέ, είναι γεγονός ότι ποτέ δεν αρνηθήκατε τη φυσική σας παρουσία στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και αυτό δεν μπορούμε παρά να το προσθέσουμε στα θετικά που έχετε.

Ως προς την ερώτησή μου σήμερα, με τη διάταξη του άρθρου 27 του ασφαλιστικού ν. 4670/2020 όλοι οι συνταξιούχοι που έχουν αγροτικό εισόδημα υποχρεούνται από την 1η Μαρτίου του 2021 να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, τουλάχιστον 121 ευρώ το μήνα, δηλαδή 1.452 ευρώ το χρόνο. Η διάταξη αυτή για τις συντάξεις και τις ασφαλιστικές εισφορές αφορά τους συνταξιούχους που δεν είναι αγρότες, που κατέχουν όμως αγροτική γη.

Είναι αναμφισβήτητο, κύριε Υπουργέ, ότι η οικονομία της χώρας μας χρειάζεται την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, του τομέα της παραγωγής. Όμως, παρόμοιες ρυθμίσεις λειτουργούν σαν αντικίνητρο για τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και της παραγωγικής δυναμικής.

Αυτή η ρύθμιση, λοιπόν, θα έχει σαν βέβαιο αποτέλεσμα να αποκλειστούν από την παραγωγική δραστηριότητα οι συνταξιούχοι που κατέχουν αγροτικό κλήρο, πέρα από ότι είναι πιθανόν να οδηγήσει και σε απόκρυψη δραστηριότητας και εισοδημάτων. Σε αυτή την περίπτωση, θα έχουμε σαν πρόσθετη συνέπεια και αντίστοιχη απώλεια δημοσίων εσόδων, γιατί η συγκεκριμένη ρύθμιση δημιουργεί υποχρέωση καταβολής εισφορών σε όλους τους συνταξιούχους που έχουν πρόσθετο αγροτικό εισόδημα και μάλλον ανεξάρτητα από το ύψος αυτού.

Πιστεύουμε, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, ότι υπάρχει ανάγκη να τροποποιηθεί η διάταξη, έτσι ώστε να είναι δυνατή η καλλιέργεια και η διατήρηση της μικρής πατρικής περιουσίας από τους συνταξιούχους.

Γι’ αυτό και σας ρωτάω: Υπάρχει περίπτωση να επανεξετάσετε το ζήτημα και να τροποποιήσετε το άρθρο 27 του ν. 4670/2020, έτσι ώστε να είναι δυνατή η καλλιέργεια και η διατήρηση της πατρικής περιουσίας από τους συνταξιούχους; Εξετάζετε τουλάχιστον το ενδεχόμενο να θεσπίσετε ένα όριο εισοδήματος, κάτω από το οποίο να μην υπάρχει η υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, όπως αυτό των 10.000 ευρώ που προβλέπεται στο ίδιο άρθρο και ισχύει για την περικοπή των συντάξεων;

Θα ήθελα να σας πω ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία διαρροή και δημοσιεύματα ότι κινείσθε προς αυτή την κατεύθυνση. Προσωπικά, θα χαρώ ιδιαίτερα αν το βεβαιώσετε. Γιατί είμαι βέβαιη, ακριβώς επειδή γνωρίζετε πάρα πολύ καλά το θέμα, πως αναγνωρίζετε κιόλας ότι είναι μονόδρομος να επανεξετάσετε το ζήτημα και να τροποποιήσετε τη σχετική διάταξη. Θα σας παρακαλούσα για να έχω μια σαφή απάντηση.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Κι εμείς ευχαριστούμε.

Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ιωάννης Βρούτσης.

Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τρία λεπτά στη διάθεσή σας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Απευθύνομαι προς τη συνάδελφο την κυρία Σακοράφα ευχαριστώντας την για την αρχική της τοποθέτηση, όσον αφορά την κοινοβουλευτική παρουσία μου στις επίκαιρες ερωτήσεις των Βουλευτών.

Ανταποδίδω κι εγώ προς εκείνη ότι η ερώτηση που κάνετε, κυρία Σακοράφα, είναι και επίκαιρη και πολύ σωστή και σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να σας επιβεβαιώσω, στη βάση της ερώτησής σας, ότι το πρόβλημα το οποίο με ρωτάτε διαμέσου της κοινοβουλευτικής διαδικασίας το επιβεβαιώνω και εγώ. Είναι πρόβλημα, αλλά είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι θα δοθεί οριστική λύση και θα το ανακοινώσω στη διαδικασία της δικής σας ερώτησης εδώ στη Βουλή.

Θέλω λοιπόν να ξεκινήσω, γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να συζητήσουμε και λίγο ευρύτερα, για τα θέματα των αγροτών και το ασφαλιστικό τους ζήτημα. Επειδή κάπου στην ερώτηση φάνηκε ότι κόβονται συντάξεις και αυτό δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, θέλω, κύριε Πρόεδρε, να περιγράψω λίγο το τοπίο –γιατί μας ακούει και ο αγροτικός κόσμος που σίγουρα ενδιαφέρεται για την ερώτηση της κυρίας Σακοράφα- για μερικά πράγματα τα οποία πρέπει να αποκατασταθούν και να γίνουν πιο γνωστά.

Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι πριν τρεις-τέσσερις μήνες από αυτήν εδώ την Αίθουσα πέρασε η μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο ν. 4670/2020. Τον Φεβρουάριο μήνα η Ελλάδα απέκτησε ένα νέο ασφαλιστικό περιβάλλον, το οποίο αλλάζει δομικά πολλά πράγματα από αυτά που ξέραμε στο παρελθόν.

Δημιουργήθηκε ο νέος e-ΕΦΚΑ. Η Ελλάδα απέκτησε τον πιο μεγάλο δημόσιο οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης. Κάτω από τον νέο e-ΕΦΚΑ ενοποιήθηκαν όλοι οι ασφαλιστικοί εναπομείναντες φορείς και το επικουρικό και το εφάπαξ. Έχετε ακούσει κατά διαστήματα από μέρους μου να μιλάμε για τον νέο e-ΕΦΚΑ, ο οποίος θα έρχεται να λύσει προβλήματα καθημερινότητας του πολίτη, να αντιμετωπίσει στρεβλώσεις, παθογένειες δεκαετιών, να λύσει ταλαιπωρία πολιτών, εργαζομένων οι οποίοι βρίσκονται στη διαδικασία να πάρουν σύνταξη ή άτομα-εργαζόμενοι που έχουν ολοκληρώσει τον εργασιακό τους βίο.

Είμαστε, λοιπόν, έτοιμοι στα μέσα προς το τέλος Ιουνίου να παραδώσουμε την ψηφιακή σύνταξη στους Έλληνες μετά από δεκαετίες πάρα πολλών ετών. Είναι ένα όνειρο το οποίο γίνεται πραγματικότητα. Θα γίνει πραγματικότητα, έχει ξεκινήσει πιλοτικά και ταυτόχρονα είναι κάτι το οποίο αμφισβητούσαν όλοι. Η ψηφιακή σύνταξη θα είναι γεγονός στα τέλη Ιουνίου του 2020.

Ταυτόχρονα, αλλάξαμε πολλά πράγματα. Αποκαταστήαμε αδικίες και της αντισυνταγματικότητες του ΣΥΡΙΖΑ και του νόμου Κατρούγκαλου. Είδατε μόλις προχθές ότι ανακοίνωσα πως θα καταβληθούν στις 2 Ιουνίου οι νέες επικουρικές συντάξεις σε διακόσιες πενήντα χιλιάδες δικαιούχους σύνταξης επικουρικής, με βάση τον ν. 4670 -που του δίνουν το δικό μου προσωνύμιο-, αποκαθιστώντας, πρώτον, την αντισυνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου, δεύτερον, δείχνοντας έτσι την προσήλωσή μας στις δικαστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και, τρίτον, υλοποιώντας την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Ακολουθούν άλλα σημαντικά βήματα, όπως είναι η καταβολή των αναδρομικών των επικουρικών, που οφείλουμε να το κάνουμε στη βάση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Εκκρεμεί και θα υλοποιηθεί στο επόμενο διάστημα η νέα πλέον κύρια σύνταξη, η οποία μπαίνει σε μια άλλη λογική και σε μια άλλη βάση της ανταποδοτικότητας για όλους όσους εργάζονται από τριάντα χρόνια και πάνω.

Εδώ θα επισημάνω κάτι το οποίο το είχα πει και στην ομιλία μου στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ότι μπορεί κάποιοι σήμερα να περιμένουν την αύξηση της σύνταξής τους με τριάντα χρόνια, αυτοί που τώρα θα συνταξιοδοτηθούν, όμως αυτό αφορά τις νέες γενιές, τους νέους εργαζόμενους, που επιτέλους κινητροδοτείται κάποιος να παραμείνει στην εργασία και να αποδώσει δικαιοσύνη το ασφαλιστικό σύστημα. Διότι όσο πιο πολλά χρόνια είσαι, τόσο πιο υψηλή σύνταξη θα πάρεις, καθώς αλλάξαμε τους συντελεστές αναπλήρωσης. Τέλος, θα αποδοθούν και τα αναδρομικά από 1.10.2019 για τους δικαιούχους της νέας αυτής κύριας σύνταξης.

Άρα, λοιπόν, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση βρίσκεται σε εξέλιξη, ολοκληρώνεται. Θα ολοκληρωθούν τα βήματα αυτά που είπα μέσα στο 2020.

Ταυτόχρονα κάναμε και μια άλλη αλλαγή, μια αλλαγή η οποία ήταν ιδιαίτερα σημαντική και αφορά το ερώτημα της κυρίας Σακοράφα, το οποίο θα το απαντήσω. Κυρία Σακοράφα, συγγνώμη που δεν σας απαντώ τώρα, αλλά υπάρχει λύση στο πρόβλημα και θα το πω στη δευτερολογία μου. Είναι το ζήτημα της σύνταξης των εργαζομένων συνταξιούχων. Μέχρι τώρα γνωρίζετε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου-ΣΥΡΙΖΑ τιμωρούσε τους συνταξιούχους. Τους έκοβε το 60% της σύνταξής τους εάν εργάζονταν.

Εμείς, με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, κάναμε μια μεγάλη δομική αλλαγή. Αντιστρέψουμε τα πράγματα. Αναγνωρίσαμε ότι ο συνταξιούχος είναι ενεργό κομμάτι της κοινωνίας μας και δεν πρέπει να τιμωρείται, αν βρίσκεται στην παραγωγική διαδικασία. Γι’ αυτό του δίνουμε πλέον το 70% της σύνταξής του, αν μπει στην παραγωγική διαδικασία.

Όμως, εδώ θα επισημάνω κάτι. Αν συλληφθεί συνταξιούχος, μετά την αλλαγή του νόμου, να εργάζεται και να μην έχει δηλωθεί, έχει βαρύτατα πρόστιμα, διότι πλέον δεν υπάρχει κίνητρο για κανέναν συνταξιούχο να εργάζεται και να κρύβει το εισόδημά του, τη στιγμή που του δίνουμε το 70% της σύνταξής του.

Κλείνω, κυρία Σακοράφα –και θα σας απαντήσω με θετικό τρόπο στο πολύ πετυχημένο ερώτημά σας-, λέγοντας ότι για τους αγρότες ειδικά απελευθερώσαμε τελείως αυτήν την περικοπή. Θα παίρνουν και παίρνουν το 100% της σύνταξής τους. Όμως, είναι οι αγρότες που είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες και συνταξιούχοι αγρότες –δεν υπάρχει καμία περικοπή σε αυτούς-, ανεξάρτητα αν δουλεύουν την επόμενη μέρα που θα συνταξιοδοτηθούν και βρίσκονται στην παραγωγική διαδικασία, στην κτηνοτροφία, στην αλιεία ή στο χωράφι τους.

Προβλέπουμε, επειδή αναγνωρίζουμε το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο πρωτογενής τομέας. Εκεί δεν υπάρχει καμία περικοπή.

Τώρα, έρχεστε να μου θέσετε το ερώτημα των ετεροσυνταξιούχων, οι οποίοι εργάζονται μέσα στα χωράφια μετά τη σύνταξή τους. Πράγματι, εδώ υπήρχε ένα κενό στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το οποίο θα λύσουμε άμεσα με νομοθετική πρωτοβουλία και σε χρόνο που θα σας περιγράψω στη δευτερολογία μου, απαντώντας θετικά στην ερώτηση σας.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Κι εμείς σας ευχαριστούμε.

Κυρία Σακοράφα, έχετε τρία λεπτά για τη δευτερολογία σας.

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ (Η΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κατ’ αρχήν ευχαριστώ πολύ, κύριε Υπουργέ, για την όλη τοποθέτηση που κάνατε γύρω από το ασφαλιστικό, γενικότερα για τους αγρότες, αλλά και για τους ετεροπροσδιοριζόμενους συνταξιούχους όσον αφορά το αγροτικό εισόδημα.

Εγώ θα ήθελα και περιμένω να μου πείτε -και θα χαρώ πάρα πολύ- σχετικά με το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών που υποχρεούνται να πληρώσουν από τη στιγμή που έχουν ένα δεύτερο εισόδημα, που αυτό προέρχεται από μια δραστηριότητα η οποία μπορεί να είναι πάρα πολύ μικρή και η οποία τούς προσθέτει στο εισόδημα, τέλος πάντων, για να μπορέσουν να ζήσουν με μεγαλύτερη άνεση.

Ξέρετε ότι είναι ένα θέμα που αφορά σε έναν πάρα πολύ μεγάλο αριθμό συνταξιούχων, που κατέχουν πάρα πολύ μικρές, κυρίως αγροτικές ιδιοκτησίες και οι οποίες κατά βάση είναι κληρονομικές. Για την συντριπτική πλειοψηφία, λοιπόν, των συνταξιούχων αυτών που καλλιεργούν τον κατά κανόνα μικρό κλήρο τους, το αγροτικό εισόδημα έρχεται να συμπληρώσει, όπως σας είπα και προηγουμένως, το κανονικό τους εισόδημα και σε πολλές περιπτώσεις τους βοηθάει να ζούνε πάρα πολύ καλύτερα.

Να συνυπολογίσουμε σε αυτό, κύριε Υπουργέ -και είναι πολύ σημαντικό- ότι ο μικρός αυτός αγροτικός κλήρος έχει και ιδιαίτερη προσωπική συναισθηματική αξία, διότι είναι πατρογονική γη, είναι ένα κομμάτι από τη μνήμη τους, είναι από τους γονείς, από τους παππούδες τους, είναι μικρά χωραφάκια δηλαδή, που τα χρησιμοποιούν για να μπορέσουν να συμπληρώσουν το εισόδημα ή αν θέλετε να κάνουν και κάτι πρόσθετο στη ζωή τους.

Δεν θα ήθελα να σας αναφέρω χαρακτηριστικά το πόσα μπορεί κάποιος να αποκομίζει και το πόσα πληρώνει μέσα από μια ασφαλιστική εισφορά, την οποία αυτήν τη στιγμή έχετε νομοθετήσει, αλλά που πιστεύω ότι πραγματικά θα την αλλάξετε.

Θα σας έλεγα ένα παράδειγμα, ας πούμε: Ένας συνταξιούχος που έχει μια μικρή περιουσία με ελιές και παράγει το λάδι της χρονιάς του για αυτόν και για τα παιδιά του, αποκομίζει 200 κιλά λάδι περίπου και αν το υπολογίσουμε προς 2,5 ευρώ το κιλό και παίρνει και μία επίδοση 800 ευρώ, έχει ένα συνολικό όφελος 1.300 ευρώ και πρέπει να πληρώσει παραπάνω, αφού θα πληρώσει στην εισφορά την ασφαλιστική 1.452 ευρώ. Τι του μένει; Δεν του μένει απολύτως τίποτα.

Αυτό θέλω να διορθώσετε, κύριε Υπουργέ και θα ήθελα πραγματικά να μην χρησιμοποιήσω όλον τον χρόνο, γιατί πιστεύω ότι τώρα, σήμερα, εδώ, θα δώσετε μία θετική απάντηση πάνω σε αυτό, ούτως ώστε και εγώ να έχω την ικανοποίηση ότι έκανα μία ερώτηση στον Υπουργό η οποία πραγματικά βρήκε πρόσφορο έδαφος για να αλλάξει κάτι σε αυτήν τη διαδικασία και να πούμε και κάτι που εγώ το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό, ότι παρά το γεγονός ότι έχουμε πολιτικές διαφορές -εννοώ στο επίπεδο της ιδεολογίας- θα δώσουμε κι ένα θετικό μήνυμα προς την κοινωνία ότι έχουμε ανοιχτά αυτιά, τους ακούμε και δίνουμε λύση στα προβλήματά τους, τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά και τα οποία μπορούν πάρα πολύ εύκολα να λυθούν.

Σας παρακαλώ, λοιπόν, σήμερα, εδώ, τώρα, εάν μπορείτε να δεσμευτείτε πάνω σε αυτήν τη διαδικασία.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Κι εμείς ευχαριστούμε.

Κύριε Βρούτση, έχετε τρία λεπτά για να απαντήσετε στην κυρία Σακοράφα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Κυρία Σακοράφα, ακόμη μία φορά σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τον ευγενή τρόπο με τον οποίο καταθέσατε το ερώτημά σας, αλλά ταυτόχρονα και για το σημαντικό που περιλαμβάνει το ερώτημά σας και σήμερα ακριβώς εδώ είμαστε στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας να αποδείξουμε ότι η Βουλή ανεξαρτήτως κομμάτων ακούει, συζητάει, αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα της κοινωνίας και όπου μπορεί να βρει κοινούς δρόμους, είμαστε εδώ να λύνουμε προβλήματα. Διότι -θα το επαναλάβω για πολλοστή φορά- κανείς δεν διεκδικεί το τέλειο. Όποιος παλεύει και αγωνίζεται, βεβαίως θα έχει και αστοχίες, αλλά είμαστε εδώ για να τις διορθώνουμε και να μην παραμένουμε εγωιστικά σε μία θέση που είναι λάθος, αλλά να προχωράμε από κοινού όλοι μαζί μπροστά.

Πρέπει, λοιπόν, να σας πω και πάλι, για να ολοκληρώσω στη δευτερολογία μου τον πυρήνα του ερωτήματός σας και να δώσω απάντηση και στο χρονοδιάγραμμα το οποίο μου θέσατε, ότι όταν φτιάχναμε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση 4670/2020, τον Φεβρουάριο που ψηφιζόταν είχε στο επίκεντρο της και τον πρωτογενή τομέα κατ’ εξοχήν. Και αν δείτε και παρακολουθήσει κάποιος και αναλύσει τα στοιχεία για τον πρωτογενή τομέα, πώς αντιμετώπισε το ασφαλιστικό τον πρωτογενή τομέα, θα αποδειχθεί στην πράξη ότι αυτή η Κυβέρνηση αναγνωρίζει τη σημαντικότητα του πρωτογενούς τομέα για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου και το πόσο διαρθρωτικά είναι δομημένος ο πρωτογενής τομέας, όπως πολύ σωστά είπατε, λόγω του χαμηλού κλήρου που έχουμε και που πρέπει να προστατεύσουμε το εισόδημα κάποιων, οι οποίοι αντλούν από κει τις ελιές τους, το κρέας τους και πρέπει αυτός ο κόσμος να παραμείνει κοντά στη γη και αυτό επιδιώκουμε με όλες μας τις ενέργειες.

Θα κρατήσω για το τέλος την απάντηση, γιατί θα στοιχειοθετήσω στη διαδικασία μερικά πράγματα που έγιναν για τους αγρότες στο ασφαλιστικό.

Πρώτον, κύριε Πρόεδρε, το είπα και πριν και θα το επαναλάβω. Με τον νόμο Κατρούγκαλου – ΣΥΡΙΖΑ περικοπτόταν το 60% των συνταξιούχων που εργαζόντουσαν. Σήμερα αυτό αντεστράφη. Τιμούμε τους συνταξιούχους. Τους αναγνωρίζουμε ότι είναι πολύτιμο κομμάτι της κοινωνικής δραστηριότητας. Άρα, λοιπόν, μπορούν να εργάζονται απρόσκοπτα, με το 70% της σύνταξής τους να τους επανέρχεται. Απλά είπα «προσοχή, πρέπει να είναι όλοι δηλωμένοι».

Δεύτερον, οι αγρότες, οι κατά κύριο λόγο αγρότες που γίνονται συνταξιούχοι δεν έχουν καμία περικοπή. Παίρνουν το 100% της σύνταξής τους.

Τρίτον, με τον νόμο ΣΥΡΙΖΑ – Κατρούγκαλου, υπήρχε η περικοπή η οποία είχε μπει στο όριο των 4.500 ευρώ, εάν κάποιος συνταξιούχος έπαιρνε αγροτικό εισόδημα.

Εμείς, κυρία Σακοράφα, όπως ξέρετε, τις 4.500 ευρώ τις ανεβάσαμε στις 10.000 ευρώ. Δηλαδή, δίνουμε τη δυνατότητα σε κάποιον ο οποίος δεν είναι συνταξιούχος αγρότης, αλλά είναι συνταξιούχος από άλλο επάγγελμα, να γυρίζει στη δουλειά του, δηλαδή να ασχολείται με τα χωράφια του και μέχρι 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα να μην του γίνεται καμία περικοπή στη σύνταξή του.

Τέταρτον, επιφυλάξαμε για τους αγρότες μία πολύ καλή και ιδιαίτερη μεταχείριση όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές. Σε σχέση με αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες υπήρχε ένα διακριτό επίπεδο, πολύ χαμηλό, ευνοϊκό, αναγνωρίζοντας ότι οι αγρότες δεν μπορεί να είναι στην ίδια κατηγορία με τους άλλους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Πέμπτον, στη μεταρρύθμιση που ανέφερα λίγο πριν, στην ψηφιακή σύνταξη στο τέλος Ιουνίου του 2020, το 40% των νέων συντάξεων θα είναι ψηφιακές. Θα είναι δύο μεγάλες κατηγορίες: Η μία είναι οι αιτίες θανάτου και η άλλη είναι οι αγρότες. Όλοι οι αγρότες, κύριε Πρόεδρε, οι νέοι συνταξιούχοι αγρότες, θα κάνουν αίτηση στον «ΑΤΛΑΝΤΑ» και θα παίρνουν αυτόματα τη σύνταξή τους, όχι σε μέρες ούτε σε χρόνια ούτε σε εβδομάδες, αλλά σε λίγα δευτερόλεπτα. Άρα, επιφυλάξαμε για τους αγρότες αυτήν την πολύ σημαντική μεταχείριση και με την ψηφιακή σύνταξη για να μην ταλαιπωρούνται.

Επιπλέον, δίνουμε τη δυνατότητα στους αγρότες για πρώτη φορά από 1/1/2021 μέσα από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αν θέλουν και αν το επιθυμούν, να έχουν και επικουρική σύνταξη και εφάπαξ. Εάν θέλουν δηλαδή να συμβληθούν με τα ταμεία τα ασφαλιστικά, να καταβάλλουν εισφορές, να μπουν στη διαδικασία να αποκτήσουν επικουρικό και εφάπαξ. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά και είναι στην δική τους ευχέρεια.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο  https://www.agro24.gr

Recommended Posts