Έντονο το ενδιαφέρον μεταποιητών για πρώτη ύλη από τώρα, ενώ στη γειτονική Ιταλία αυξήθηκαν οι παραδόσεις πέρσι.

Για αύξηση, έστω μικρή, καλλιεργούμενων εκτάσεων συνηγορούν τα πρώτα στοιχεία στη βιομηχανική ντομάτα το 2021, καθώς η προηγούμενη -καθ’ όλα κρίσιμη- χρονιά έκλεισε με θετικό πρόσημο για τους παραγωγούς.

Όπως λοιπόν αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Σουλιώτης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΘΕΣΤΟ με έδρα στην Λάρισα, η περσινή ήταν μια καλή γενικά χρονιά για τη βιομηχανική ντομάτα, αν και υπήρξαν κάποιες δυσκολίες στις παραδόσεις, οι οποίες κατά τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και φέτος, δεδομένου ότι πάμε για αύξηση στα στρέμματα βάσει προθέσεων των παραγωγών της τάξης του 5-6%, όσον αφορά στην περιοχή της Λάρισας. Ο κ. Σουλιώτης μας υπενθύμισε πως η τιμή παραγωγού ήταν φέτος στα 90 ευρώ ο τόνος για τα 5 bricks, ενώ δεν υπήρξαν δυσκολίες από τον καιρό, όπως συνέβη τις προηγούμενες χρονιές.

Και στο νομό Ηλείας, όμως, όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος, πρόεδρος στην ομάδα παραγωγών Αμαλιάδας οι παραγωγοί προέρχονται από μια καλή σε γενικές γραμμές χρονιά, χωρίς προβλήματα από τον καιρό στην καλλιέργεια, αν και υπάρχει ένας σκεπτικισμός για τη νέα σεζόν. Σύμφωνα με τον ίδιο, βέβαια, ίσως υπάρξει αύξηση στις εκτάσεις, που πέρσι στην Ηλεία ήταν γύρω στα 10.000 στρέμματα, ενώ είναι δεδομένη η πρόθεση από τη βιομηχανία για περισσότερη πρώτη ύλη. Σημειωτέον ότι η ομάδα της Αμαλιάδας έχει συνεργασία με δυο εργοστάσια και σύμφωνα με τις πρώτες κουβέντες, δεν έχει έως σήμερα αλλάξει κάτι. Υπενθυμίζεται ότι στην Ηλεία οι τιμές παραγωγού πέρσι ήταν στα 80 ευρώ ο τόνος για τα 10 bricks.

Ιταλία: Αύξηση 8% στις παραδόσεις βιομηχανικής ντομάτας το 2020

Η Ιταλία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός νωπής ντομάτας που προορίζεται για κονσέρβα, αντιπροσωπεύοντας το 13% της παγκόσμιας παραγωγής και το 53% της ευρωπαϊκής παραγωγής το 2020.

Ο βιομηχανικός κύκλος εργασιών ανέρχεται σε 3,5 δις ευρώ, εκ των οποίων 1,8 προέρχονται από εξαγωγές. Η Ιταλία επιβεβαιώνεται επίσης ως ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας παραγώγων ντομάτας που προορίζονται απευθείας για τον τελικό καταναλωτή και περίπου το 60% των κόκκινων κονσερβών που μεταποιούνται στην Ιταλία εξάγονται.

Στην Ιταλία, η περίοδος παραγωγής του καλοκαιριού 2020 έκλεισε με αύξηση (+ 8% σε σύγκριση με το 2019) στις ποσότητες που παραδόθηκαν στην εθνική βιομηχανία κονσερβοποίησης. Σε ορισμένες περιοχές του Βορρά, καταγράφηκαν υψηλές αποδόσεις ανά στρέμμα, ενώ σε ορισμένες περιοχές του Νότου, ιδίως στην επαρχία της Φότζια, οι αποδόσεις έπεσαν λόγω της έλλειψης αρδευτικού νερού.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts