agriculture-rice

Νέους καινοτόμους κωδικούς με εξαγωγική προοπτική προσθέτει στη «φαρέτρα» της η Γεωθερμική Ελλάδος ΕΠΕ, συνεχίζοντας παράλληλα να αναπτύσσει συνεργασίες με παραγωγούς σε ένα ευρύ φάσμα αγροτικών προϊόντων που περιλαμβάνει το σπαράγγι, την ντομάτα, την ελιά αλλά και τα φρούτα (μήλα, κεράσι)

Η εταιρεία, που εδρεύει στο Νέο Εράσμιο Ξάνθης και ανήκει στους πρωτοπόρους της αξιοποίησης των γεωθερμικών πεδίων στη χώρα μας, λανσάρει στην αγορά αποξηραμένο τριφύλλι Αlfalfa σε σκόνη, που θεωρείται σπουδαία υπερτροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες, αμινοξέα, μέταλλα, πρωτεΐνες και πλήθος βιταμινών. «Στην Αμερική χρησιμοποιείται πολύ, ανήκει στα superfoods. Διακινείται από την εταιρεία μας στην ελληνική αγορά, σε καταστήματα υγιεινών τροφών, αλλά κάθε νέο προϊόν το αποστέλλουμε σε πελάτες μας στο εξωτερικό για να το δοκιμάσουν. Επίσης, το παρουσιάζουμε σε εκθέσεις όπως π.χ. στην Food Expo, με σκοπό να δούμε τις αντιδράσεις του κοινού και των εμπόρων», περιγράφει στην «ΥΧ» ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Νίκος Κολιός.

Ο ίδιος είναι γεωλόγος, Δρ. Γεωθερμίας, με θητεία στο ΙΓΜΕ ενώ υπήρξε υπεύθυνος για τη γεωθερμική έρευνα στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη. «Από τον Στρυμόνα μέχρι τον Έβρο υπάρχουν τα μεγαλύτερα γεωθερμικά κοιτάσματα της Ελλάδας», σχολιάζει. Η εταιρεία έχει στην κατοχή της γεωθερμικές γεωτρήσεις με ρευστά 60°C, τις οποίες αξιοποιεί στην πρώιμη παραγωγή σπαραγγιών και τους θερινούς μήνες δραστηριοποιείται στη γεωθερμική ξήρανση και αφυδάτωση αγροτικών προϊόντων, δίνοντας έμφαση στην ντομάτα. Η εμπορική ονομασία των προϊόντων είναι Geothermiki Hellas.

Αρχή με το σπαράγγι

Το 1996, η εταιρεία προχώρησε στη δημιουργία μιας μονάδα υποεδάφιας θέρμανσης σε καλλιέργεια σπαραγγιών και μια μονάδα αφυδάτωσης γεωργικών προϊόντων, η οποία λειτουργεί και σήμερα. «Στις αγορές, οι τιμές καθορίζονται από την πρωιμότητα και τις ελλείψεις. Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε μια επένδυση που θα διαφοροποιήσει το προϊόν χρονικά και θα το παράξει σε μια χρονική περίοδο που οι άλλοι δεν έχουν σπαράγγι, άρα μπορεί να πετύχει καλή τιμή στην αγορά», εξηγεί ο κ. Κολιός. Η Γεωθερμική Ελλάς μέχρι πρόσφατα εξήγαγε λευκό σπαράγγι στη Γερμανία, σταδιακά ωστόσο πρόσθεσε στη γκάμα της και το πράσινο σπαράγγι, το οποίο διακινεί αποκλειστικά στις αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς το ελληνικό καταναλωτικό κοινό γνωρίζει πλέον τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Παράλληλα, έχει δημιουργήσει μια πρότυπη μονάδα αφυδάτωσης για την παραγωγή αποξηραμένης (λιαστής) ντομάτας. Οι ντομάτες επιλέγονται, μετά από συστηματικό ποιοτικό έλεγχο, από τις πεδιάδες στο Δέλτα του Νέστου και η αφυδάτωσή τους γίνεται με γεωθερμική ενέργεια, κάτω από ήπιες συνθήκες θερμοκρασίας.

Όπως σημειώνει ο κ. Κολιός, χρησιμοποιείται η ποικιλία Roma, ενώ κάποιοι παραγωγοί καλλιεργούν συμβολαιακά για λογαριασμό της εταιρείας. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται διέξοδος σε Ξανθιώτες καλλιεργητές, που έδιναν στο παρελθόν ντομάτα στη ΣΕΒΑΘ. Συνολικά, παραλαμβάνονται περί των 200 τόνων ετησίως, ανάλογα με τη ζήτηση της αγοράς. «Πρόκειται για ένα προϊόν που βιώνει ισχυρό ανταγωνισμό από την Τουρκία, την Τυνησία, τη Σενεγάλη, από όπου έρχεται υποβαθμισμένο προϊόν, αλλά η τιμή είναι χαμηλότερη. Η δική μας ντομάτα, πέρα από την Ελλάδα, πηγαίνει επίσης σε Ελλάδα, Κύπρο, Αγγλία, Γερμανία, Πολωνία, Σουηδία, Βιετνάμ».

 

 

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο: www.ypaithros.gr

Recommended Posts