γάλα, ΚΥΑ

Απαράδεκτο χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανίων Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ).

 

Όπως υποστηρίζουν οι γαλακτοβιομήχανοι, το νομοσχέδιο είναι στην κυριολεξία, σχεδόν σε κάθε του άρθρο, προς την λάθος κατεύθυνση. Επιγραμματικά, όχι μόνο δεν προάγει το αυτονόητο της μιας και μόνο αρχής ελέγχου χωρίς επικαλύψεις, καθυστερήσεις αποφάσεων και υψηλό κόστος λειτουργίας αλλά απεναντίας έχει διασπάσει τις αρχές με αλληλοκαλυπτομενες αρμοδιότητες και αδυναμία ουσιαστικού ελέγχου.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΕΒΓΑΠ αναφέρει τα εξής:

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανίων Γαλ/κων Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) ιδρύθηκε το 1982 και εκπροσωπεί τον σημαντικότερο κλάδο των επιχειρήσεων τροφίμων στην Ελλάδα. Ανταγωνίζεται όλες τις ξένες επιχειρήσεις αυξάνοντας συνεχώς τις εξαγωγές των γαλ/κων προϊόντων, στηρίζοντας σημαντικά όχι μόνο την οικονομία της χώρας αλλά και τον ευαίσθητο πρωτογενή τομέα.

Ο ΣΕΒΓΑΠ έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη την θέση του για την πλήρη τήρηση των επιταγών της νομοθεσίας απ’ όλους και την πιστή διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας των παραδοσιακών μας προϊόντων.
Πάγια θέση του Συνδέσμου ήταν και παραμένει η αμέριστη στήριξη των δράσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) που στοχεύουν σε αυτές τις αρχές, γεγονός που γνωστοποιήσαμε και στον σημερινό υπουργό ΑΑΤ από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του. Ταυτόχρονα όμως τονίσαμε και το δεοντολογικά αυτονόητο, ότι καμία απόφαση που να αφορά τον κλάδο δεν πρέπει να λαμβάνεται από το ΥΠΑΑΤ χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τον Σύνδεσμο και όλων των υπόλοιπων φορέων που οι αποφάσεις αυτές τους αφορούν.

Παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις του Υπουργού για τα ως άνω αυτονόητα, ο Υπουργός δεν ζήτησε ούτε μια φορά την άποψη του Συνδέσμου, με αποκορύφωμα την έκδοση αυτού του κατάπτυστου σε περιεχόμενο Νομοσχεδίου που αφορά την οργάνωση και λειτουργία του Οργανισμού ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Οι απόλυτες διαβεβαιώσεις του Υπουργού ότι θα διαβουλευτεί με τον ΣΕΒΓΑΠ πριν την σύνταξή του, διαψευσθήκαν στην πράξη. Αποτέλεσμα αυτής της αλαζονικής τακτικής ήταν το ΥΠΑΑΤ να εκδώσει ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο, που αφορά τον Οργανισμό ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, το οποίο αντί να επιλύει σοβαρότατα προβλήματα του χώρου, να τα επιδεινώνει και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό. Τον μείζονα αυτό κίνδυνο ο ΣΕΒΓΑΠ τον γνώρισε γραπτώς τόσο στο γραφείου του πρωθυπουργού όσο και του Υπουργού Επικρατείας ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου και την επανέκδοσή του μόνο αν ακολουθηθούν όλα τα στάδια της διαβούλευσης. Δυστυχώς όμως αντ’ αυτού το νομοσχέδιο κατατέθηκε για ψήφιση στην Βουλή ως έχει, αποδεικνύοντας ότι η αλαζονεία του ΥΠΑΑΤ δεν περιορίζεται μόνο στα σύνορά του.

Το νομοσχέδιο είναι στην κυριολεξία, σχεδόν σε κάθε του άρθρο προς την λάθος κατεύθυνση. Επιγραμματικά, όχι μόνο δεν προάγει το αυτονόητο της μιας και μόνο αρχής ελέγχου χωρίς επικαλύψεις, καθυστερήσεις αποφάσεων και υψηλό κόστος λειτουργίας αλλά απεναντίας έχει διασπάσει τις αρχές με αλληλοκαλυπτομενες αρμοδιότητες και αδυναμία ουσιαστικού ελέγχου. Τις εισφορές των μελών του Συνδέσμου και των κτηνοτρόφων, που ετησίως συμποσούνται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, και οι οποίες έχουν αποθεματοποιηθει στα ταμεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σε πολλές δεκάδες εκατομμύριων ευρώ, παρανόμως οικειοποιείται και χρησιμοποιεί προς κάθε αλλότρια δραστηριότητα του Οργανισμού ενώ προορίζεται μόνο ανταποδοτικά, δηλαδή μόνο για δράσεις που αφορούν την περεταίρω ανάπτυξη και εξυγίανση του κλάδου μας.

Αυτή είναι μια όχι μόνο επαίσχυντη επιλογή αλλά και τελεολογικά παράνομη. Το νομοσχέδιο αποδεικνύει ότι ο συντάκτης του και κατ επέκταση το Υπουργείο δεν έχει την παραμικρή ιδέα πως πραγματοποιούνται αποτελεσματικοί έλεγχοι της αγοράς παρότι έχει στην διάθεσή του τα μοντέλα ελέγχων που εφαρμόζουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες με υποπολλαπλάσιο κόστος και πολλαπλάσια αποτελεσματικότητα.

Το ΥπΑΑΤ ζει στον προηγούμενο αιώνα περιορίζοντας τους ελέγχους μόνο στην ελληνική επικράτεια όταν η πλειοψηφία ορισμένων πολύ βασικών και σημαντικών προϊόντων (όπως η Φέτα) κατά κανόνα εξάγονται παρά καταναλώνονται εγχωρίως.

Επειδή το εν λόγω νομοσχέδιο θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στον κλάδο μας, ενώ ήταν η μεγάλη ευκαιρία επίλυσής των ήδη υπαρχόντων, κι επειδή κανείς δεν έχει δικαίωμα να υπονομεύει την ανάπτυξη και το μέλλον αυτού του κλάδου και της χώρας μας γενικότερα, ο ΣΕΒΓΑΠ, ζητά την απόσυρσή του, διαφορετικά θα προσφύγει δικαστικά για την κατοχύρωση των αυτονόητων και την αποκατάσταση της νομιμότητας.

Προέλευση άρθρου: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts