γαλοπούλας,

Συνεχίζεται η φθίνουσα πορεία στην εκτροφή της παραδοσιακής γαλοπούλας, στα 4,5 ευρώ το κιλό η τιμή παραγωγού.

Η οικονομική κρίση, το υψηλό κόστος παραγωγής και η αβεβαιότητα για το αν τελικά θα καταφέρουν να διαθέσουν το προϊόν τους, αναγκάζουν τους παραγωγούς εγχώριας γαλοπούλας στη μείωση του αριθμού των πουλιών που εκτρέφουν για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Φέτος οι τιμές παραγωγού παρέμειναν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Παρόλα αυτά, είναι δύσκολο για τους καταναλωτές να την αγοράσουν και σε πολλές περιπτώσεις προτιμούν την εισαγόμενη που είναι πιο φτηνή.

Η ντόπια γαλοπούλα είναι σκουρόχρωμη και συνήθως πιο μικρόσωμη και μεγαλώνει επί 7 μήνες. Ενώ η ξένη είναι λευκή και «γίνεται» μέσα σε 3 – 3,5 μήνες.

Για την παραγωγή εγχώριας γαλοπούλας ο πτηνοτρόφος θα πρέπει να αρχίσει την εκτροφή από τέλη Ιουνίου, ώστε η παραγωγή να συμπέσει το τελευταίο 10ήμερο του Δεκεμβρίου, οπότε κορυφώνεται η ζήτηση γαλοπούλας για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

«Πέρσι, εμείς είχαμε 7.000 γαλοπούλες που έφυγαν όλες για Χριστούγεννα. Φέτος, τις μειώσαμε στις μισές. Πουλήσαμε στα 4. 5 ευρώ το κιλό, στα ίδια με τα περσινά επίπεδα», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Γ. Μίντζας, ο οποίος διατηρεί μονάδα αναπαραγωγής και εμπορίας νεοσσών και εκτροφής στη Φαρκαδόνα Τρικάλων.

«Αν θέλουμε να συνεχιστεί η εκτροφή της ντόπιας παραδοσιακής γαλοπούλας θα πρέπει να υπάρχει στήριξη από την πολιτεία. Αλλιώς κάθε χρόνο θα συρρικνώνεται η παραγωγή. Βλέπετε η εισαγόμενη γαλοπούλα είναι πιο φθηνή, αφού το κόστος παραγωγής είναι μικρότερο».

 

Διαβάστε τη συνέχεια σε agrotypos.gr

Recommended Posts