Την ευκαιρία να προβλέψουν ειδικά τοµεακά προγράµµατα για παραγωγικούς κλάδους αιχµής, έχουν αξιοποιήσει προς το παρόν τέσσερα κράτη µέλη, εκ των 16 που έχουν δηµοσιεύσει επίσηµα το στρατηγικό τους σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ.
Πρόκειται συγκεκριµένα για:
Ιταλία: Τοµεακό πρόγραµµα για τη βιοµηχανική πατάτα που χρησιµοποιείται στην παραγωγή τσιπς.
Τσεχία: Τοµεακά προγράµµατα σε αυγά, πατάτες (φρέσκες ή διατηρηµένες µε απλή ψύξη), καλλωπιστικά και αρωµατικά φυτά.
Λετονία: Τοµεακό πρόγραµµα σε προϊόντα δηµητριακών, ξηρές χορτονοµές, σπόρους, λινάρι και κάνναβη, µοσχαρίσιο κρέας, γάλα και γαλακτοκοµικά προϊόντα, χοιρινό, πρόβειο και κατσικίσιο κρέας, κρέας πουλερικών.
Γαλλία: Τοµεακό πρόγραµµα σε πρωτεϊνούχα ψυχανθή.
Πρόκειται για ολοκληρωµένα επιχειρησιακά προγράµµατα που καταρτίζονται από οργανώσεις, οµάδες παραγωγών και συνεταιρισµούς τα οποία µπορεί να αφορούν: επιδοτήσεις για επενδύσεις σε µηχανολογικό εξοπλισµό και µεταποίηση, αναδιάρθρωση καλλιέργειας, προώθηση προϊόντων, συµβουλευτική, επενδύσεις σε έρευνα, βιολογική και ολοκληρωµένη παραγωγή κ.α.
Για παράδειγµα στην Ιταλία, τα Επιχειρησιακά Προγράµµατα Οργανώσεων Πατατοπαραγωγών (ΕΠ) και Ενώσεων αυτών ύψους 3 εκατ. ευρώ θα τρέξουν µόνο στις αυτόνοµες επαρχίες Τρέντο και Μπολτσάνο. Οι παρεµβάσεις θα είναι µεταξύ άλλων:
- Απόκτηση εξοπλισµού για την αποθήκευση, το χειρισµό και την προετοιµασία του πατατόσπορου.
- Απόκτηση µηχανηµάτων και εξοπλισµού για τη σπορά, τη συγκοµιδή και άλλες ειδικές εργασίες καλλιέργειας πατάτας.
- Απόκτηση και εγκατάσταση συστηµάτων άρδευσης και λίπανσης. - Απόκτηση και εγκατάσταση σπόρων και ενεργητικής προστασίας
- Απόκτηση µηχανηµάτων και εξοπλισµού για τη µέτρηση, τη διατήρηση και τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων από τη φάση πριν τη συγκοµιδή έως τη φάση της διάθεσης στην αγορά.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο:https://www.agronews.gr