agelades_4

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, γίνονται κουβέντες γι’ αυτές τις ιδιότυπες… πράξεις με τιμές δικαιωμάτων έως και 20% πάνω από την τρέχουσα αξία τους.

Ένα ιδιότυπο χρηματιστήριο δικαιωμάτων ενίσχυσης έχει στηθεί τα τελευταία χρόνια κι έχει ενταθεί φέτος, καθώς πλέον υπάρχει σοβαρή πιθανότητα το τρέχον έτος (2021), να ληφθεί ως έτος αναφοράς για τον υπολογισμό της αξίας των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης κατά τη νέα ΚΑΠ.

Τέτοιες πράξεις γίνονταν όλα τα προηγούμενα έτη, όμως φέτος λένε σχετικές πληροφορίες, έχει ενταθεί το φαινόμενο ενόψει νέας ΚΑΠ, με αποτέλεσμα να έχουν τσιμπήσει και οι τιμές των δικαιωμάτων αυτών, δηλαδή να πωλούνται στην πιάτσα σε τιμές ακόμα και άνω του 20% από την τρέχουσα αξία τους.

Ιδιαίτερο λέγεται πως είναι το ενδιαφέρον για δικαιώματα ζωικών, σε περιοχές με πολλή κτηνοτροφία, ενώ ως αποτέλεσμα του μεγάλου ενδιαφέροντος, λέγεται πως παρατηρείται μετατόπιση δικαιωμάτων από περιοχή σε περιοχή, για παράδειγμα από τη βόρεια Ελλάδα, στην Κρήτη, την Πελλοπόννησο και αλλού. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά ακόμα και άτομα που λειτουργούν ως μεσάζοντες, παρέχοντας τις υπηρεσίες τους με το αζημίωτο.

Σημειωτέον ότι πρόσφατα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός εξήγγειλε αλλαγές των όσων ισχύουν για τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων ιδίως μέσω Αποθέματος, άσχετα αν και ως ώρας δεν φαίνεται να προχωρά η αλλαγή. Ταυτόχρονα, δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει οι μεταβιβάσεις για το έτος 2021. Παραδοσιακά, η εγκύκλιος για τις μεταβιβάσεις εκδίδεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ 20 με 30 ημέρες από την έναρξη του ΟΣΔΕ, η δε καταληκτική, συμβαδίζει με εκείνη των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης (ΕΑΕ).

Με αφορμή τις επικείμενες μεταβιβάσεις ο ΑγροΤύπος μίλησε με εκπροσώπους πυλών. Για παράδειγμα, ο κ. Τάκης Ντανάκας, διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων Πακίων, που διαθέτει πύλη ΟΣΔΕ δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι όσοι έχουν 10, 20 και 30 στρέμματα καλλιέργειας, πρέπει να προσέξουν φέτος, να μην παρασυρθούν και μεταβιβάσουν τη γη τους σε νέους που θέλουν να ενταχτούν στο πρόγραμμα νέων γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος να απωλέσουν την ιδιότητα του κατ’ επάγγελμα, ενώ ταυτρόχρονα θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και την συνταξιοδότησή τους, εφόσον είναι κοντά σε αυτή.

Ενδιαφέρον ζωηρό στην περιοχή, εξηγεί ο κ. Ντανάκας, δεν υπάρχει για μεταβιβάσεις, παρά μόνο σε περιπτώσεις (π.χ. κληρονομιές) που είναι άκρως απαραίτητες και γίνονται εξ ανάγκης. Τέλος, ο κ. Ντανάκας επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι έχει πληροφορίες πως το 2021 θα είναι το έτος αναφοράς για τη νέα ΚΑΠ, οπότε θα πρέπει να προσέξουν όσοι ενδιαφέρονται να κάνουν μεταβιβάσεις, γιατί υπάρχει κίνδυνος να χαθούν χρήματα.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts