Φωτιές έχουν ανάψει τα υπό εξέταση σενάρια του υπουργείου Εργασίας για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών, με τις εξελίξεις, όπως δείχνουν τα πράγματα να προκαλούν την άμεση παρέμβαση του Μαξίμου.

Ειδικότερα η κλίμακα των 6 ασφαλιστικών κλάσεων που είδε το φως της δημοσιότητας με κατώτατη την εισφορά 220 ευρώ το μήνα, όταν σήμερα η κατώτατη είναι στα 114 ευρώ το μήνα, προκαλεί ήδη τεράστιες αντιδράσεις στις τάξεις των ασφαλισμένων και ιδιαίτερα των αγροτών, υποχρεώνοντας το κυβερνητικό επιτελείο να οδηγηθεί σε δεύτερες σκέψεις.

Η πρώτη αντίδραση δείχνει να έρχεται από την πλευρά του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος, μετά από επικοινωνία που είχε με τον βουλευτή Καρδίτσας της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Κωτσό (γνωστό για την ευαισθησία του στα αγροτικά ζητήματα) παρείχε διαβεβαιώσεις ότι το ασφαλιστικό των αγροτών θα ακολουθήσει «ειδικό καθεστώς», επομένως, δεν θα ισχύσει η κλίμακα ασφαλιστικών κλάσεων που είδε τελευταία το φως της δημοσιότητας.

Την ίδια στιγμή βέβαια, υπάρχουν και πληροφορίες που θέλουν την αναθεώρηση της κλίμακας ασφαλιστικών κλάσεων με διατήρηση της κατώτατης κλάσης στα 114 ευρώ το μήνα.

Σημειωτέον ότι η επεξεργασία των προτάσεων επί του ασφαλιστικού έχει ήδη δημιουργήσει τεράστιο εσωτερικό ζήτημα στις τάξεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ειδικότερα μεταξύ του υπουργού Βρούτση και του υφυπουργού Νότη Μηταράκη.

Ενδιαφέρον έχει πάντως η ανακοίνωση που εξέδωσε ο βουλευτής Καρδίτσας Γιώργος Κωτσός στην οποία αναφέρονται τα ακόλουθα:

Με αφορμή δημοσιεύματα για επικείμενο διπλασιασμό των κατώτερων ορίων εισφορών ασφάλισης των αγροτών, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κωτσός επικοινώνησε άμεσα με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση.

Ο Καρδιτσιώτης πολιτικός ενημέρωσε τον Υπουργό ότι έχει αναστατωθεί ο αγροτικός κόσμος κι’ ότι υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες, καθώς το εισόδημά του τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί μεγάλη συρρίκνωση λόγω κρίσης και υψηλού κόστους παραγωγής, μέσων και εφοδίων.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Κωτσός, στην πλειονότητά τους οι παραγωγοί δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που αδυνατούν να καταβάλλουν ακόμη και τη σημερινή κατώτατη εισφορά των 114 ευρώ/μήνα!

Ο κ. Βρούτσης άκουσε προσεκτικά τις επισημάνσεις του Βουλευτή και δήλωσε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας αφού θα ληφθεί μέριμνα από το Υπουργείο να ισχύσει ειδικό καθεστώς, σε ότι αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.

Οι δυο συνομιλητές συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή το επόμενο διάστημα για να συζητήσουν κι’ άλλα σημαντικά θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εργασίας, ενόψει και του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο www.agronews.gr

Recommended Posts