Στο τρίπτυχο «αύξηση του εισοδήματος, πρόσβαση στη ρευστότητα, μείωση του κόστους παραγωγής» συνόψισε τις κυβερνητικές προτεραιότητες στον αγροτικό τομέα η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Φωτεινή Αραμπατζή κατά την ομιλία της σήμερα στο Agribusiness Forum, στις Σέρρες.

«Μετά τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, που έχουν είτε θεσπιστεί είτε δρομολογηθεί, εξετάζουμε -εφόσον υπάρχει δημοσιονομικός χώρος τον Νοέμβριο- την επανακαταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, με τρόπο δίκαιο, εξορθολογισμένο και λειτουργικό», είπε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στη μείωση του κόστους άρδευσης και ειδικότερα στον αρδευτικό χάρτη του Νομού Σερρών λέγοντας χαρακτηριστικά «με δεδομένο ότι στο τρέχον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ενταχθεί μόλις ένα αρδευτικό έργο του Νομού μας, θέτουμε από τώρα ως στόχο την επόμενη Προγραμματική Περίοδο. Σας καλώ λοιπόν να προετοιμαστούμε επαρκώς από τώρα, Δήμοι και ΤΟΕΒ, με την εκπόνηση μελετών τόσο από χρήματα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ διερευνούμε τη δυνατότητα ένταξης αρδευτικών έργων στο πρόγραμμα “Φιλόδημος” του Υπουργείου Εσωτερικών».

Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρότεινε ακόμη τη «νομική κατοχύρωση ελάχιστης διαίρεσης της αγροτικής γης» γιατί, όπως εξήγησε, «η έλλειψή της οδηγεί σε απαξίωση της γεωργικής εκμετάλλευσης», ενώ στο θέμα της ρευστότητας επισήμανε: «έπρεπε να έλθει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να ενεργοποιήσει το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικού Τομέα με 400 εκατ. Ευρώ του ΠΑΑ, ξεκλειδώνοντας επιτέλους τα χρηματοδοτικά εργαλεία, που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε αφήσει στα αζήτητα». Παρέπεμψε μάλιστα και στο Ιρλανδικό μοντέλο, στο πλαίσιο του οποίου χορηγήθηκαν δάνεια στους αιγοπροβατοτρόφους με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

«Ασπίδα» των παραγωγών οι επιδοτήσεις

Η κα Αραμπατζή έκανε ειδική αναφορά στις επιδοτήσεις υπογραμμίζοντας πως «αν και εύκολα λοιδορούνται από μια επιδερμική, αθηνοκεντρική αντίληψη, είναι απολύτως αναγκαίες. Είναι η “ασπίδα” των αγροτών και κτηνοτρόφων μας στην παγκοσμιοποίηση και τους εμπορικούς πολέμους αλλά και στους πολλαπλούς ρόλους (περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς, εθνικούς), που καλούνται να επιτελέσουν. Γιατί ουσιαστικά και τελικά, οι επιδοτήσεις στην ίδια την κοινωνία επιστρέφουν ως διατροφική ασφάλεια, κοινωνική συνοχή και περιβαλλοντική προστασία».

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε και στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική τονίζοντας ότι «πρέπει να τρέξουμε με ταχείς ρυθμούς αφενός καταρτίζοντας το Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας μας για τη νέα Προγραμματική Περίοδο αφετέρου αντιπαλεύοντας τους διαμορφωμένους και αφημένους, από την προηγούμενη Κυβέρνηση, κινδύνους της εξωτερικής σύγκλισης».

Μέσω της καθετοποίησης της παραγωγής, πολλαπλασιάζεται το εισόδημα

Για την αύξηση του εισοδήματος του παραγωγού, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χαρακτήρισε «”κλειδιά” την καθετοποίηση της παραγωγής, τη μεταποίηση, την εμπορία, την προστιθέμενη αξία του Αγροδιατροφικού Τομέα, που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας από τη μικρή οικογενειακή κλίμακα μέχρι τις μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις».

Ως ενδεικτικό παράδειγμα ανέφερε το κατσικίσιο γάλα σημειώνοντας ότι η τιμή του, που κυμαίνεται σε 50 έως 60 λεπτά για τον παραγωγό, πενταπλασιάζεται όταν πωλείται ως φρέσκο γάλα και δεκαπλασιάζεται μετά την επεξεργασία του ως τυρί, γιαούρτι ή ακόμη και γλυκό. «Συνεπώς, μέσω της μεταποίησης, ο κτηνοτρόφος μπορεί ακόμη και να πενταπλασιάσει το εισόδημά του. Φανταστείτε: σαν να έχει αυξήσει το κοπάδι του από τα 100 στα 500 ζώα», επισήμανε.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο emvolos.gr

Recommended Posts