Τα διοικητικά πρόστιμα πρέπει να είναι ανάλογα της ζημιάς και της νόθευσης του ανταγωνισμού και οι ποινές να γίνουν πιο αυστηρές.

 

Για άλλη μία φορά οι κτηνοτρόφοι ζητούν συντονισμένους ελέγχους και αυστηροποίηση των ποινών, καταγγέλλοντας κρούσμα επανάληψης «νοθείας» από γνωστή εταιρεία.

Συγκεκριμένα η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας αναφέρει μεταξύ άλλων πως: «γνωστή εταιρεία, σύμφωνα με δημοσίευμα του τύπου φαίνεται πως εξακολουθεί να παραβιάζει τους κανόνες παραγωγής και διακίνησης της φέτας ΠΟΠ και παρασκευάζει τυρί τύπου ΦΕΤΑΣ από αγελαδινό γάλα».

Οι κτηνοτρόφοι ξεκαθαρίζουν πως «η φέτα ΠΟΠ είναι μία κι έχει συγκεκριμένους κανόνες παραγωγής και διακίνησης». Επιπλέον, υπενθυμίζουν πως «δεν πέρασε ούτε ένας χρόνος που η συγκεκριμένη εταιρεία ”πιάστηκε” στο εξωτερικό για νοθεία με αγελαδινό γάλα και μάλιστα τότε το τυρί είχε το θράσος να το ονομάζει μόνο ΦΕΤΑ ΠΟΠ και τώρα την ξαναβρίσκουμε μπροστά μας να πρωταγωνιστεί σε ακόμη μια νοθεία».

«Τελικά γίνονται έλεγχοι ή όχι; Είναι λυπηρό και εξοργιστικό κάποιοι να πλουτίζουν στην πλάτη των κτηνοτρόφων και άλλων τυροκόμων που επιλέγουν το δρόμο της νομιμότητας. Είναι εξοργιστικό και απογοητευτικό να παραποιείται έτσι βάναυσα η ιστορία και ο πολιτισμός που φέρει μαζί του αυτό το τυρί που ονομάζεται ΦΕΤΑ ΠΟΠ κι έρχεται από τα βάθη της αρχαίας Ελλάδας. Απαιτούμαι αυστηρούς και συντονισμένους ελέγχους» τονίζει η Ομοσπονδία.

Αναφορικά με το θέμα η ΕΘΕΑΣ επανειλημμένως έχει αναφερθεί στην προστασία των αγροτικών προϊόντων και συγκεκριμένα των ΠΟΠ και ΠΓΕ. Τα διοικητικά πρόστιμα πρέπει να είναι ανάλογα της ζημιάς και της νόθευσης του ανταγωνισμού και οι ποινές να γίνουν πραγματικά αποτρεπτικές και πιο αυστηρές.

Προέλευση άρθρου: https://www.etheas.gr

Recommended Posts