Αγροτικά Κτηνοτροφικά Μελισσοκομικά και Αλιευτικά Νέα από όλη την Ελλάδα

Greekap.gr News
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Νέα μεταρρύθμιση για τη διαφάνεια των φυτοφαρμάκων

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Νέα μεταρρύθμιση για τη διαφάνεια των φυτοφαρμάκων

Αγροτικά Νέα 🕔April 25, 2019

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε πιο διαφανείς επιστημονικές εκτιμήσεις για τις άδειες κυκλοφορίας στα φυτοφάρμακα. Μια μεταρρύθμιση που είχε αποφασιστεί μετά τη διαμάχη για τη glyphosate.

Με 603 ψήφους υπέρ και 17 κατά, οι ευρωβουλευτές, που συνήλθαν για τελευταία φορά στο Στρασβούργο πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές στα τέλη Μαΐου, ενέκριναν νέους κανόνες που αποσκοπούν να καταστήσουν την ευρωπαϊκή διαδικασία αξιολόγησης “πιο αξιόπιστη, διαφανή και αντικειμενική” με λιγότερους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων.

Η μεταρρύθμιση αυτή έχει τις ρίζες της στην ανανέωση της άδειας για το glyphosate την άνοιξη του 2018. Με αυτή την ευκαιρία πολλοί αντίπαλοι της ουσίας, που ανέπτυξε η Monsanto, είχαν καταγγείλει την απαγόρευση πρόσβασης στις μελέτες που παρείχε η βιομηχανία.

Ένα άλλο βήμα πριν από την επικύρωση

Με την ψήφιση της νομοθεσίας, η οποία πρέπει να εγκριθεί επισήμως από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (κράτη μέλη) πριν τεθεί σε ισχύ, θα δημιουργηθεί μια κοινή ευρωπαϊκή βάση δεδομένων με μελέτες που θα αναλάβουν την πρωτοβουλία για διαφάνεια.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο emvolos,gr