europaiki_enwsh_1

«Ως πηγή εκπομπών υποξειδίου του αζώτου και μεθανίου, οι τομείς της γεωργίας, της χρήσης γης, της αλλαγής χρήσης γης και της δασοκομίας είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του συνολικού στόχου για μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050.

Ταυτόχρονα, οι τομείς αυτοί μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αποθήκευση άνθρακα» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε διευκρινιστικό υλικό για σχετικά με το σχέδιό της για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030, το οποίο έδωσε στην δημοσιότητα την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου.

Συνεχίζοντας αναφέρει τα εξής: «Με την έξυπνη συνεργασία μεταξύ των γεωργών, με τη χρήση τεχνολογιών όπως η γεωργία ακριβείας και με τη στήριξη των επενδύσεων, της παροχής συμβουλών και της καινοτομίας, οι τομείς αυτοί μπορούν ήδη να καταστούν κλιματικά ουδέτεροι και να αρχίσουν να απορροφούν άνθρακα έως το 2035. Αυτό δεν αποτελεί μόνο επιχειρηματική ευκαιρία για τους γεωργούς, καθώς δράσεις όπως η δάσωση και η αποκατάσταση υγροτόπων, τυρφώνων και υποβαθμισμένων εδαφών είναι επίσης επωφελείς για τη βιοποικιλότητα. Η ανακοίνωση εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο ο ισχύων κανονισμός για τη χρήση γης, την αλλαγή χρήσης γης και τη δασοκομία μπορεί να συμβάλει στην επέκταση της καταβόθρας χρήσης γης.

Επιπλέον, οι τομείς της γεωργίας και της δασοκομίας αποτελούν σημαντική πηγή πρώτων υλών για τη βιοοικονομία, υλικών για τον κατασκευαστικό τομέα και για τη βιοενέργεια, δίνοντας σε άλλους τομείς τη δυνατότητα να μειώσουν τις εκπομπές τους. Αυτό θα πρέπει να γίνει με βιώσιμο τρόπο και να μη βασίζεται σε μη βιώσιμη εντατικοποίηση της υλοτομίας».

Το σχέδιο της Ε.Ε.

Σχετικά με νέο σχέδιο που παρουσιάστηκε στις 17 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει τα εξής: «Προβλέπει μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Αυτό το επίπεδο φιλοδοξίας για την επόμενη δεκαετία θα θέσει την ΕΕ σε ισορροπημένη πορεία για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Ο νέος στόχος βασίζεται σε διεξοδική εκτίμηση των σχετικών κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η εν λόγω εκτίμηση καταδεικνύει ότι αυτή η πορεία δράσης είναι ρεαλιστική και εφικτή. Αυτή η αυξημένη φιλοδοξία υπογραμμίζει επίσης τη συνεχιζόμενη παγκόσμια ηγετική θέση της ΕΕ, ενόψει της επόμενης διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα (COP26).

Η Επιτροπή σήμερα:

-υπέβαλε πρόταση τροποποίησης του προταθέντος ευρωπαϊκού νόμου για το κλίμα, προκειμένου να συμπεριληφθεί ο στόχος μείωσης των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030 ως εφαλτήριο για τον στόχο της επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050·

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr/

Recommended Posts