european, union, ευρωπαική, ένωση, ΕΕ

Μεταξύ του 2016 και του 2017, τα ποσοστά φτώχειας στις αγροτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέχισαν να μειώνονται, φθάνοντας το 24% το 2017. Την ίδια περίοδο οι περιοχές βιολογικής καλλιέργειας στην ΕΕ αυξήθηκαν στο 7%.

Αυτά είναι τα βασικά ευρήματα της τελευταίας επικαιροποίησης των δεικτών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι οποίοι συμβάλλουν στην αξιολόγηση των επιδόσεών της.Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στα πλαίσια της δέσμευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βελτίωση της ΚΑΠ, έχουν επικαιροποιηθεί οι δείκτες που εμπλέκονται στο κοινό πλαίσιο παρακολούθησης και αξιολόγησης (CMEF). Χρησιμοποιώντας 178 δείκτες και περισσότερους από 900 υποδείκτες, το πλαίσιο αυτό έχει σχεδιαστεί για να αξιολογήσει πόσο καλά λειτουργεί η ΚΑΠ για τους τρεις κύριους στόχους της:

βιώσιμη παραγωγή τροφίμων,αειφόρος διαχείριση των φυσικών καιδράση για το κλίμα και την ισορροπημένη εδαφική ανάπτυξη.

Οι δείκτες παρουσίασαν θετικές εξελίξεις σε σχέση με την ΚΑΠ

Η μετάβαση προς μια ΚΑΠ προσανατολισμένη προς την αγορά συνεχίζεται, με τις εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων στην ΕΕ να διατηρούν ισχυρή απόδοση ύψους 137,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2018. Αυτό συμβαίνει παρά τη μείωση της ανταγωνιστικότητας των τιμών τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, το εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ για τα γεωργικά προϊόντα διατροφής παρέμεινε θετικό, στα 21,7 δισ. Ευρώ το 2018.Όσον αφορά τις αγροτικές περιοχές, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσοστά φτώχειας μειώθηκαν κατά 2% μεταξύ 2016 και 2017 (από 26% σε 24%). Παράλληλα, το ποσοστό απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές αυξήθηκε κατά 2% την ίδια περίοδο, από 66% σε 68%.

 

 

 

Διαβάστε την συνέχεια στο agro24.gr

Recommended Posts