Ευρωπαϊκά προϊόντα συγκεκριμένης γεωγραφικής προέλευσης, μεταξύ των οποίων η φέτα, η ζιβανία της Κύπρου, οι ελιές Καλαμών, τα κρασιά της Σάμου, το ελαιόλαδο της Σητείας και η Μαστίχα της Χίου,

θα προστατεύονται στην Κίνα καθώς μετά το Ευρωκοινοβούλιο, και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε στις 23 Νοεμβρίου απόφαση σχετικά με τη σύναψη της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για τη συνεργασία όσον αφορά τις γεωγραφικές ενδείξεις και την προστασία των ενδείξεων αυτών.

Σε σχετική ανακοίνωση του εν λόγω Συμβουλίου αναφέρονται τα εξής: «Ένας κατάλογος 100 ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων του αγροδιατροφικού τομέα, όπως Queso Manchego, Champagne, Cava, Polska Wódka, φέτα, Münchener Bier, Irish whiskey, Porto, Prosciutto di Parma και ούζο, θα προστατεύεται νομικά στην Κίνα από τις απομιμήσεις και την κατάχρηση της ονομασίας αυτών των προϊόντων. Ομοίως, 100 κινεζικά προϊόντα, για παράδειγμα Pixian Dou Ban (πάστα σπερμάτων φασολιών Pixian), Anji Bai Cha (άσπρο τσάι Anji), Panjin Da Mi (ρύζι Panjin) και Anqiu Da Jiang (πιπερόριζα Anqiu), θα προστατεύονται στην ΕΕ, ώστε να εξασφαλιστεί ο αμοιβαίος σεβασμός της αφρόκρεμας των γεωργικών παραδόσεων εκατέρωθεν.

“Είναι η πρώτη φορά που υπογράφουμε συμφωνία με την Κίνα για την αμοιβαία προστασία γεωγραφικών ενδείξεων. Τα ευρωπαϊκά προϊόντα θα προστατεύονται καλύτερα στην κινεζική αγορά έναντι παρόμοιων προϊόντων που δεν έχουν την καταγωγή που δηλώνει η γεωγραφική ένδειξη. Αυτό θα βοηθήσει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές προς την Κίνα και θα ενισχύσει τη θέση τους στην αγορά” δήλωσε σχετικά o Peter Altmaier, Ομοσπονδιακός Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας και Πρόεδρος του Συμβουλίου για θέματα εμπορίου.

Επόμενα στάδια

Μετά την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 11 Νοεμβρίου 2020 και την απόφαση που εξέδωσε σήμερα το Συμβούλιο, η συμφωνία θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2021.

Σε τέσσερα χρόνια, το πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας θα επεκταθεί, ώστε να καλύψει άλλες 175 γεωγραφικές ενδείξεις και από τα δύο μέρη. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης έναν μηχανισμό βάσει του οποίου θα μπορούν να προστεθούν στη συνέχεια περισσότερες γεωγραφικές ενδείξεις.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr

Recommended Posts