provata_3

Κόστη από το πουθενά, χαµένες εργατοώρες και ταλαιπωρία εξακολουθεί ακόµα και σήµερα να προκαλεί στους κτηνοτρόφους η τεχνική λύση. Όπως καταγγέλλει µε επιστολή της προς το ΥΠΑΑΤ η Οµοσπονδία των γεωτεχνικών (ΠΟΓΕ∆Υ), οι παραγωγοί αναγκάζονται να περιδιαβαίνουν την Ελλάδα, προκειµένου να δουν πού τους δόθηκε τόπος, ώστε να τακτοποιήσουν τις πληρωµές των µισθωµάτων.

Οι παραγωγοί αναγκάζονται να επωµιστούν έξοδα για να βρουν πού τους δόθηκε τόπος και να τακτοποιήσουν την οφειλή τους.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή

Η παρούσα παρέµβαση µας κρίθηκε αναγκαία, επείγουσα και αφορά καθαρά πρακτικούς λόγους και όχι την ουσία αυτής καθ’αυτή της διαχείρισης των βοσκοτόπων και του τρόπου κατανοµής τους. Ως Oµοσπονδία, άλλωστε, διαφωνούµε στο σύνολο της επιλεγείσας πολιτικής της κατ΄ουσίαν εικονικής κατανοµής των βοσκοτόπων και της διανοµής τους άκριτα τόσο  σε σταβλισµένες όσο και σε εκτατικές εκτροφές. Η παρέµβαση αυτή αφορά τον τρόπο είσπραξης των τελών/ενοικίων µίσθωσης αυτών των βοσκοτόπων και την άνευ λόγου και αιτία ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων κτηνοτρόφων της χώρας µας, όπως και τις άπειρες χαµένες εργατοώρες  συναδέλφων που εργάζονται στις Περιφέρειες και τους ∆ήµους της χώρας.

Η Οµοσπονδία µας θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθούν “αναίµακτα” για τους κτηνοτρόφους τα προβλεπόµενα της σχετικής ΥΑ 1332/93570/23-08-2016. Όπως λειτούργησε η περίφηµη «τεχνική λύση» του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία εξαπόστειλε στα πέρατα της Ελληνικής επικράτειας τους κτηνοτρόφους προκειµένου να βοσκήσουν τα “ταξιδιάρικα” κοπάδια τους, θα πρέπει στο αµέσως επόµενο χρονικό διάστηµα να γίνουν απίθανα και τραγελαφικά πράγµατα προκειµένου να γλιτώσουν εξοντωτικές ποινές.

Θα κληθούν οι εργαζόµενοι στις Περιφέρειες και στους ∆ήµους της χώρας όχι µόνο να κάνουν υπερπροσπάθεια, αλλά κυριολεκτικά να επικαλεστούν ανώτερες δυνάµεις και ειδικές ικανότητες, προκειµένου να εντοπίσουν και ειδοποιήσουν τους ανά την Ελλάδα κτηνοτρόφους για την υποχρέωση υπογραφής µισθωτηρίου και καταβολής του αντιτίµου στον τόπο που τους έχει κατανεµηθεί ο βοσκότοπος.

Συγκεκριµένα θα πρέπει σε ελάχιστο χρονικό διάστηµα, έως τέλος Ιουνίου σε πρώτη φάση για το έτος 2016, οι εκατοντάδες χιλιάδες κτηνοτρόφοι της χώρας, αρχικά να πληροφορηθούν που έχουν κατανεµηθεί οι βοσκότοποι τους και στη συνέχεια – στην πάρα πολύ συνηθισµένη περίπτωση που η κατανεµηθείσα έκταση βρίσκεται όχι µόνο σε κάποιο όµορο ∆ήµο, αλλά στα πέρατα της χώρας – να κάνουν µία βόλτα αναψυχής, ώστε να πάνε επιτόπου στον ∆ήµο που ο βοσκότοπος ανήκει, να υπογράψουν το απαραίτητο συµφωνητικό, να πληροφορηθούν τον λογαριασµό που έχει “ανοίξει” η οικεία Περιφερειακή Ενότητα, να καταβάλουν τα χρήµατα στον λογαριασµό και στη συνέχεια να πάνε στην οικεία ∆ΑΟΚ) να το γνωστοποιήσουν  προκειµένου να µην τους επιβληθούν ποινές.

Ταξιδιάρικα… από το Κιλκίς στη Φθιώτιδα


Ένα χαρακτηριστικό παράδειγµα δίνει η ΠΟΓΕ∆Υ στην επιστολή της ενός κτηνοτρόφου που πρέπει να ταξιδέψει από το Κιλκίς στη Φθιώτιδα για να πληρώσει το τέλος για τον βοσκότοπό του.

Φανταστείτε, δηλαδή, κτηνοτρόφο του νοµού Κιλκίς ή της Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει “πάρει” βοσκοτόπους σε κάποιο ορεινό ∆ήµο της Φθιώτιδας, να πρέπει να πάει αυτοπροσώπως στην έδρα αυτού του ∆ήµου, να υπογράψει συµφωνητικό, να καταθέσει τα χρήµατα σε συγκεκριµένο λογαριασµό που θα του υποδείξουν και στη συνέχεια να πάει να δώσει αντίγραφο του καταθετηρίου στην ∆.Α.Ο.Κ. της Φθιώτιδας (Λαµία). Όλα αυτά για να καταβάλει ένα τίµηµα που µπορεί να κυµαίνεται πάνω – κάτω στα εκατό ευρώ (π.χ για 250 στρ. βοσκότοπο). Επισηµαίνουµε ότι το παράδειγµά µας δεν είναι από τα ακραία καθώς τέτοιο θα ήταν να µιλήσουµε για κτηνοτρόφο που θα χρειάζονταν να ανέβει και σε καράβι ή αεροπλάνο. Αντιλαµβάνεστε ότι πιο παράλογη διαδικασία από την προαναφερόµενη δεν θα µπορούσε να υπάρξει.

 

 

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο στο: www.agronews.gr

Recommended Posts