ampeli_1, grape, σταφύλι

Νέα δεδομένα για την προοπτική του αμπελοοινικού τομέα στη χώρα μας, δημιουργεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βάσει της οποίας εξετάζεται θετικά το ενδεχόμενο να αυξηθεί από 1% σε 2% (επί των ήδη υφιστάμενων αδειοδοτημένων εκτάσεων) το ποσοστό νέων αδειών φύτευσης αμπελιών, θέση με την οποία έχει ταυτιστεί εδώ και χρόνια η χώρα μας.

Σημειωτέον ότι στη πρόταση αυτή αντιδρούν εδώ και χρόνια οι Γάλλοι και κάποιες ακόμα χώρες του Βορρά, ενώ με θετικό τρόπο προσεγγίζουν οι μεσογειακές χώρες και οι χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ασκεί αυτό το εξάμηνο η Πορτογαλία.

 Αντίθετη γνώμη επί του θέματος εκφράζει πάντως και το ιδιότυπο «συνδικάτο» της Copa Cogeca, εκφράζοντας προφανώς τις θέσεις των βορείων, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν την προσφορά ευρωπαϊκών κρασιών και να στηρίξουν προσωρινά τις τιμές παραγωγού.

Την ανακοίνωση της Copa Cogeca  φιλοξενεί το site της ΚΕΟΣΟΕ όπου αναφέρεται:

 Με επιστολή της προς την Maria do Céu Antunes υπουργό Γεωργίας της Πορτογαλίας, η οποία έχει αναλάβει την προεδρία από 1/1/2021 στην ΕΕ, οι Copa και Cogeca, μέσω του Γενικού της Γραμματέα Pekka Pesonen, εκφράζουν την αντίθεσή τους σε πρόταση της Commission για αύξηση του ποσοστού χορήγησης Αδειών Φύτευσης από 1% επί των φυτεμένων με αμπέλια εκτάσεων κάθε Κράτους Μέλους, σε 2%.

Στο κείμενό της προς την Πορτογαλίδα υπουργό Γεωργίας οι Copa-Cogeca αναφέρουν:

Βρυξέλλες, 28 Ιανουαρίου 2021

Αγαπητέ Υπουργέ,

Μετά την πρόσφατη συζήτηση για τον τριμερή διάλογο του κανονισμού για την Κοινή Οργάνωση Αγοράς, η Copa-Cogeca θα ήθελε να εκφράσει τις σοβαρές ανησυχίες της σχετικά με μια πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον του συστήματος αδειοδότησης φύτευσης αμπέλου για την αύξηση του ετήσιου ποσοστού αύξησης των αδειών για νέες φυτεύσεις από 1% της συνολικής εθνικής έκτασης που φυτεύτηκε, σε 2% έως το 2031. Μέχρι στιγμής, οι συζητήσεις σχετικά με τις άδειες φύτευσης αμπέλων επικεντρώθηκαν στην επέκταση της το ισχύον σύστημα μετά το 2030. Ως εκ τούτου, στα τελικά κείμενα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εν όψει των τριμερών διαλόγων, το ποσοστό 1% δεν αγγίχθηκε.

Οι ευρωπαίοι αμπελουργοί είναι ικανοποιημένοι με το ισχύον σύστημα αδειοδότησης φύτευσης αμπέλων, το οποίο αποδείχθηκε αποτελεσματικό και επωφελές, και πιστεύουμε ότι πρέπει να παραταθεί όπως είναι, όπως προτείνεται επίσης από το ΕΚ και το Συμβούλιο. Αυτό θα εξασφαλίσει επίσης υψηλότερο επίπεδο σταθερότητας στον τομέα. Πρέπει επίσης να διατηρήσουμε την υποχρέωση αξιολόγησης του συστήματος και υποβολής προτάσεων για να το βελτιώσουμε, εάν είναι απαραίτητο, στο μέλλον.

Από την άλλη πλευρά, αντιτασσόμαστε σθεναρά σε οποιαδήποτε αύξηση του ποσοστού για νέες άδειες φύτευσης έως το 2031. Το τρέχον σύστημα επιτρέπει μια ανάπτυξη σύμφωνα με την εξέλιξη της αγοράς, διασφαλίζοντας μια δυναμική, προοδευτική και τακτική ανάπτυξη του αμπελώνα. Το υφιστάμενο σύστημα αδειών συμβάλλει στην αποτροπή ξαφνικών αυξήσεων, διαρθρωτικών υπερπαραγωγών και επακόλουθων μειώσεων ποιότητας. Βοηθά επίσης στη διατήρηση της ποικιλομορφίας των αμπελώνων σε δύσκολες περιοχές.

Η αύξηση του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης σε 2% έως το 2031, θα αποτελούσε σοβαρή πρόκληση για τον αμπελοοινικό τομέα, ο οποίος ήδη υφίσταται σοβαρές πιέσεις. Η συσσώρευση δύσκολων συνθηκών, όπως η επιβολή δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις εισαγωγές οίνων της Ένωσης τον Οκτώβριο του 2019 και τα συνεχιζόμενα περιοριστικά μέτρα λόγω της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19, μαζί με άλλες εμπορικές δυσκολίες, οδήγησαν σε αφόρητη κατάσταση την αγορά.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr

Recommended Posts