ελαιόδεντρο, ελιά, λάδι

Χρονιά δίχως προηγούμενο είναι η φετινή για τη Λέσβο, καθώς εκτός από ελάχιστες ποσότητες, το νησί δεν έχει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Για την ομολογουμένως δύσκολη αυτή κατάσταση, μίλησε στον ΑγροΤύπο, ο διαχειριστής του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στύψης, κ. Στρατής Σλουμάτης.

Στο νησί της Λέσβου υπάρχουν αυτή τη στιγμή γύρω στα 11.000.000 ελαιόδεντρα, τα οποία και καταλαμβάνουν περίπου 450.000 στρέμματα γης. Βασική ποικιλία των δέντρων αυτών είναι η Αδραμυτιανή. Η ποικιλία αυτή προέρχεται από τη Μ. Ασία, τα τουρκικά παράλια στην ανατολική μεριά του Αιγαίου Πελάγους, και το παραγόμενο ελαιόλαδο είναι πολύ υψηλής ποιότητας και μπορεί να συγκριθεί με ελάχιστα της Μεσογείου.

Σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Στρατής Σλουμάτης, διαχειριστής του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στύψης, που ιδρύθηκε το 1925 και είναι σήμερα ο μόνος συνεταιριστικός πυλώνας, που τυποποιεί ελαιόλαδο στο νησί.

«Η κατάσταση φέτος είναι δραματική, ως αποτέλεσμα της μεγάλης ξηρασίας. Τα φαινόμενα αυτά, έφεραν έξαρση του δάκου και των μυκητολογικών ασθενειών, όπου σε συνδυασμό με την έλλειψη ψεκασμών, κατέστρεψαν ή υποβάθμισαν εντελώς τον εναπομείναντα ελαιόκαρπο. Ως εκ τούτου, τα ελαιόλαδα που παράγονται φέτος στο νησί μας έχουν οξύτητες άνω του 0,9 και συνεπώς δεν υπάρχει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Ίσως κάποιες ελάχιστες ποσότητες να υπάρχουν στα νότια τμήματα του νησιού».

Τη δύσκολη αυτή κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Λέσβου, μας επιβεβαίωσε και ο κ. Γιάννης Φλωρίδης, από την Γεωτεχνική Αιγαίου, ο οποίος μας τόνισε την ανάγκη να δοθούν ενισχύσεις στους παραγωγούς. Όπως μας είπε η κλιματική αλλαγή δείχνει ήδη τα δόντια της και μειώνει την παραγωγή.

Η ταυτότητα του Συνεταιρισμού και οι τιμές στο νησί

Σημειωτέον ότι ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Στύψης από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του έως σήμερα,προσφέρει με επιτυχία ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών. Έχει 410 μέλη-παραγωγούς, εκ των οποίων, οι 250 είναι ελαιοπαραγωγοί και 80 κτηνοτρόφοι.

Ο Συνεταιρισμός τυποποιεί ελαιόλαδο εδώ και πολλά χρόνια, το διαθέτει δε σε αγορές κυρίως της Β. Ελλάδας και της Ηπείρου, μέσω μικρών αλυσίδων λιανεμπορίου. Επίσης, το εξάγει στην Ε.Ε , με έμφαση στις αγορές της Γερμανίας, της Τσεχίας, της Γαλλίας, της Δανίας και της Αγγλίας.

 

 

Διαβάστε τη συνέχεια σε www.agrotypos.gr

 

Recommended Posts