χωραφι

Τη δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης μέσω εξαγοράς καταπατημένων εκτάσεων με έκπτωση έως 80% δίνει σε χιλιάδες αγρότες ένα νέο πλαίσιο που εισάγει υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή εντός του Φεβρουαρίου.

 

Αρκετές φορές στο παρελθόν επιχειρήθηκε να δοθεί μια οριστική λύση σε καταπατημένες μικροεκτάσεις γης, «χαντάκια» και λωρίδες καλλιεργήσιμης γης, με τους ιθύνοντες του σχεδίου νόμου να φιλοδοξούν πως αυτήν τη φορά το ενδιαφέρον ρύθμισης θα είναι υψηλότερο. Το νέο πλαίσιο εισάγει και ένα σύστημα κλιμακωτών εκπτώσεων επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, το οποίο μπορεί να φτάσει στο 80%. Ωστόσο το ποσό που προκύπτει προς καταβολή δεν μπορεί να υπολείπεται του 20% του τιμήματος εξαγοράς (δηλαδή της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου).

Μάλιστα, αν ο ενδιαφερόμενος προχωρήσει σε εφάπαξ εξόφληση του ποσού, δικαιούται επιπλέον έκπτωσης 10%. Διαφορετικά, το πλαίσιο εισάγει μια ρύθμιση 60 μηνιαίων δόσεων.

Σε περιπτώσεις που δεν προκύπτει κάποια έκπτωση, η εξαγορά γίνεται στην αντικειμενική αξία.

Για να μπορέσει κάποιος να αιτηθεί την εξαγορά του ακινήτου που διατηρεί θα πρέπει να το κατέχει αδιαλείπτως 40 έτη, ενώ η απαίτηση μειώνεται στα 30 έτη σε περίπτωση κατοχής τίτλου, κάτι το οποίο βέβαια μένει να ξεκαθαριστεί περαιτέρω στο πλαίσιο της επεξεργασίας του σχεδίου από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις για τα κατεχόμενα ακίνητα του Δημοσίου και άλλες διατάξεις» θα βγει σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts