laxanika_1

Όλο και περισσότερες ενδείξεις, συνοδεία μελετών, έρχονται να επικυρώσουν την πεποίθηση διατήρησης των υψηλών τιμών στις διεθνείς αγορές αγροτικών εμπορευμάτων και για το 2022, ανανεώνοντας την εμπορική δυναμική στην οποία προσδοκούν οι Έλληνες αγρότες, που φέτος καλούνται να προσαρμόσουν αναλόγως την καλλιεργητική τους ατζέντα σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον που υπαγορεύει αυξημένα κόστη παραγωγής.

Παρά τις παροδικές πιέσεις που αναπτύσσονται τις τελευταίες ημέρες στο διεθνές προσκήνιο, οι οποίες αποδίδονται στον πανικό που φέρνει στις αγορές η νέα παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού, δεν έχει αλλάξει η μεγάλη εικόνα που θέλει:

  • εξαντλημένα αποθέματα σε μια σειρά βασικών αγροτικών εμπορευμάτων,
  • υψηλή ζήτηση σε σιτηρά και βαμβάκι,
  • παραγωγικές επιπλοκές λόγω καιρικών συνθηκών,
  • δυσκολίες στις μεταφορές
  • και στροφή των πολιτικών προτεραιοτήτων σε στόχους βιωσιμότητας που αναμένεται να περιορίσει και άλλο την παραγωγικότητα ιδίως στην ΕΕ.

Ταυτόχρονα δεν έχουν αλλάξει οι ισορροπίες στο μέτωπο του πληθωρισμού, παράγοντας που κατά παράδοση σπρώχνει όλο και περισσότερα κεφάλαια στην ομπρέλα των commodities. Ενισχυτικά σε αυτό έρχεται και η εκτίμηση εκ μέρους του επενδυτικού οίκου JP Morgan ότι οι αγορές υπερεκτιμούν τη νέα παραλλαγή -Όμικρον- του κορωνοϊού, με τον οίκο να βλέπει το πετρέλαιο να ενισχύεται κατά περεταίρω 66% μέσα στο 2022, συνεχίζοντας δηλαδή να τροφοδοτεί τον κύκλο ανόδου και ανατιμήσεων στις διεθνείς αγορές, αγγίζοντας ακόμα και τα 150 δολάρια το βαρέλι.

Επομένως, οι ενδείξεις επιμένουν στη διατήρηση της αγοράς στα υψηλά του εύρους, αφού τα θεμελιώδη δεν έχουν μεταβληθεί, με τους αναλυτές να επισημαίνουν στο Agronews ότι παρά τα limit down που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε δείκτες τιμών όπως του βαμβακιού, η φυσική αγορά που ξεκινά να δραστηριοποιείται, έρχεται να υποστηρίξει τις τιμές.

Άλλωστε, οι ανησυχίες που εκφράζονται τώρα από την παραλλαγή Όμικρον, δηλαδή επιπλοκές στις μεταφορές ή εμπόδια στην παραγωγή, ήταν οι ίδιοι παράγοντες που ώθησαν τους προηγούμενους μήνες τις αγορές αγροτικών εμπορευμάτων σε ένα πρωτόγνωρο ράλι. Με άλλα λόγια, αυτή η τεχνική μέχρι ένα βαθμό και υποκινούμενη από εξωγενείς παράγοντες διόρθωση, έρχεται κατά πάσα πιθανότητα να επιτείνει μεσοπρόθεσμα το ράλι στις αγορές.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο:https://www.agronews.gr

Recommended Posts