Οδηγίες από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου. 

 

Οι προσβολές από την Μύγα Μεσογείου στα εσπεριδοειδή αρχίζουν με την ωρίμανση των καρπών (ξεθώριασμα πράσινου χρώματος). Περισσότερο επιδεκτικά αυτή την περίοδο είναι τα πρώιμα ομφαλοφόρα πορτοκάλια και τα πρώιμα μανταρίνια.

Ποικιλίες που ωριμάζουν αργότερα, μετά τον Νοέμβριο, στις αρχές του χειμώνα συνήθως αποφεύγουν την προσβολή διότι το έντομο παύει να είναι δραστήριο σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Στο δίκτυο παγίδευσης καταγράφονται μέτριοι πληθυσμοί.

Συστήνεται έναρξη καταπολέμησης με εγκεκριμένα σκευάσματα.

Στις εφαρμογές τηρείτε αυστηρά τον αναγκαίο χρόνο αναμονής έως τη συγκομιδή για ασφαλή εξάλειψη υπολειμμάτων εντομοκτόνων στους καρπούς. Οι ψεκασμοί κάλυψης καταστρέφουν τα ωφέλιμα έντομα και επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Συλλογή και απομάκρυνση των προσβεβλημένων καρπών από το δέντρο και από το έδαφος βοηθάει στον περιορισμό των προσβολών.

Κορυφοξήρα

Μυκητολογική ασθένεια του ξύλου, καταστρεπτική λόγω αποξήρανσης των προσβεβλημένων δέντρων σε μικρό χρονικό διάστημα. Εκδηλώνεται αρχικά σε νεαρά κλαδιά με απότομο κιτρίνισμα των νευρώσεων των φύλλων, μάρανση και ξήρανση των φύλλων που πέφτουν στη συνέχεια αφήνοντας χαρακτηριστικά τους μίσχους πάνω στα κλαδιά. Η ξήρανση κλάδων και βραχιόνων προχωράει από την κορυφή προς τη βάση τους.

Στα αγγεία του προσβεβλημένου ξύλου σχηματίζεται πορτοκαλόχρωος έως καστανέρυθρος μεταχρωματισμός.

Μεγαλύτερη ευαισθησία παρουσιάζουν λεμονιές, κιτριές και νερατζιές. Άριστες συνθήκες ανάπτυξης νέων μολύνσεων είναι θερμοκρασίες 20-25οC με υγρό, ιδιαίτερα με βροχερό καιρό, μέσω πληγών - σημείων εισόδου του παθογόνου μύκητα που δημιουργούνται από αντίξοα καιρικά φαινόμενα όπως παγετός, χαλάζι, ισχυρός άνεμος ή από τα καλλιεργητικά εργαλεία.

Τα δένδρα είναι ευπαθή το φθινόπωρο και τον χειμώνα, λιγότερο την άνοιξη.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://www.etheas.gr

Recommended Posts