Οι σημαντικές προοπτικές που υπάρχουν στην περιοχή του Ερυμάνθου Αχαΐας, τόσο για την αξιοποίηση των φαρμακευτικών φυτών –και ιδιαίτερα των αυτοφυών, όπως είναι το τσάι του βουνού–, όσο και στην παραγωγή ποιοτικού παρθένου ελαιόλαδου, αναπτύχθηκαν επιστημονικά κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε ο Δήμος Ερυμάνθου και το Παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτ. Στερεάς Ελλάδας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου.

Οι παραγωγοί της περιοχής ενημερώθηκαν διεξοδικά για επίκαιρα θέματα που αφορούν την ελαιοκαλλιέργεια και τα αρωματικά φυτά, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στους τρόπους ενδυνάμωσης των δύο κλάδων του πρωτογενούς τομέα, μέσω της γεωργίας ακριβείας και της άμεσης διασύνδεσης παραγωγής και μεταποιητικών μονάδων, με τον τουρισμό της Δυτικής Ελλάδας (ιαματικό και θεραπευτικό).

Πλεονεκτήματα

Όπως επισημάνθηκε, το έντονο γεωγραφικό ανάγλυφο, καθώς και οι εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής, είναι ιδανικά για την παραγωγή αρωματικών φυτών υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας. Βασικοί πυλώνες για την ανάπτυξη του κλάδου αποτελούν η συνεχής αύξηση της ζήτησης αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών από τις βιομηχανίες καλλυντικών και «φυσικών» φαρμάκων, η εύκολη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες, καθώς και το αυξημένο καταναλωτικό ενδιαφέρον για προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ypaithros.gr

Recommended Posts