Επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Σερρών της Ελληνικής Λύσης κ. Κωνσταντίνου Μπούμπα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Έντονη δυσαρέσκεια για τη μη ενίσχυση των αγροτών-καλλιεργητών μήλων της Κοινότητας Αχλαδοχωρίου των Σερρών».

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, καλησπέρα σας. Πρόκειται για μία δυσαρέσκεια που εκφράζουν οι καλλιεργητές μήλων στην περιοχή του Αχλαδοχωρίου. Είναι ένα χωριό γραφικό σε μια ακριτική και δύσβατη περιοχή, σε υψόμετρο, περίπου, 600 μέτρων, όπου κατά περίπτωση μια και υπάρχει και η κατιούσα που έχει περιέλθει στο δημογραφικό -φανταστείτε ότι πριν από λίγα χρόνια ο πληθυσμός εκεί ήταν, περίπου, στα χίλια άτομα, σήμερα είναι ακριβώς ο μισός- υπάρχουν πολλοί νέοι ηλικίας 40 ετών που επενδύουν στην καλλιέργεια μήλων.

Όπως ξέρετε, υπάρχουν δύο ποικιλίες μήλων στην περιοχή. Είναι τα μήλα Gala και τα Fuji. Τα Gala είναι τα λεγόμενα καλοκαιρινά, τα Fuji είναι τα φθινοπωρινά. Η τιμή ανέρχεται, περίπου, για τα μεν Fuji στα 50 λεπτά το κιλό, για τα Gala είναι, περίπου, στα 35 λεπτά.

Όμως, με τις έντονες βροχοπτώσεις που είχαμε υποβαθμίστηκε τόσο η ποιότητα, οπότε η πώληση των μήλων ανέρχεται, περίπου, στα 15,20. Δηλαδή, η τιμή έχει πέσει κάτω από το μισό. Οι άνθρωποι ζητούν αυτή τη λεγόμενη ενίσχυση λόγω της υποβάθμισης της ποιότητας των μήλων, το γνωστό de minimis. Βεβαίως, εσείς κάνατε μια ανακοίνωση -που έχω μπροστά μου- από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις 20 Ιανουαρίου και μιλάτε για αποζημιώσεις σε ροδάκινα, νεκταρίνια, συμπύρηνα. Μιλάτε για φυτοϋγειονομικές προσβολές.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://emvolos.gr

Recommended Posts