έμβολος

Επιτόπια ενημέρωση από πρώτο χέρι για τα αγροτικά ζητήματα και ταυτόχρονα καθοδήγηση της πολιτικής ηγεσίας για τις μεγάλες αλλαγές που θα πρέπει να λάβουν χώρα, έτσι ώστε ο αγροτικός τομέας να ξεφύγει από την παθογένεια των τελευταίων ετών και να αποτελέσει θεμέλιο λίθο του παραγωγικού μοντέλου της χώρα, συνιστά η προγραμματισμένη για την προσεχή Παρασκευή επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο στρατηγείο της πλατείας Βάθη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Agronews, η επίσκεψη γίνεται στο πλαίσιο του ευρύτερου προγραμματισμού του μεγάρου Μαξίμου, ωστόσο, η περίπτωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καθίσταται ξεχωριστή για το γεγονός ότι έρχεται σε χρόνο κατά τον οποίο αναμένεται να κλείσουν τέσσερα κρίσιμα ζητήματα:

Η οριστικοποίηση του εθνικού φακέλου για τη νέα ΚΑΠ
Η διαμόρφωση νέων προγραμμάτων με συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης
Η αποκατάσταση της ενότητας στους συνεταιρισμούς
Η αναδιοργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και της διαχείρισης του ΟΣΔΕ

Οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Μητσοτάκη να έχει ενημερώσει ήδη τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τις βασικές κατευθύνσεις, ωστόσο, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, καλό είναι αυτές οι κατευθύνσεις να γίνουν αντιληπτές απ’ όλο το επιτελείο της πλατείας Βάθη, έτσι ώστε και οι παρανοήσεις να αποφευχθούν και πολύτιμος χρόνος να μην χαθεί. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός θα ήθελε να δει από κοντά τα πρόσωπα με τα οποία καλεί να βγάλει εις πέρας την δύσκολη αποστολή του ο Σπήλιος Λιβανός, έτσι, ώστε να διευκολύνει, αν χρειάζεται, κάποιες αλλαγές που θα βοηθούσαν στην επιτάχυνση του έργου του υπουργείου.

Ειδικά για τα θέματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, θεωρείται κάτι παραπάνω από αναγκαία η ενδυνάμωση της επιτελικής ομάδας με καταρτισμένα στελέχη ικανά να αποδώσουν σε ορατό χρόνο το έργο που προϋποθέτει ο εθνικός φάκελος για τη νέα ΚΑΠ.

Εκτιμάται μάλιστα ότι αυτή τη φορά, κρίσιμες αποφάσεις όπως είναι:

– η εγκατάλειψη των ιστορικών δικαιωμάτων,

– η υιοθέτηση του Καθεστώτος Ενιαίας Στρεμματικής Ενίσχυσης

– η θεσμοθέτηση του πριμ εξόδου για αγρότες που είναι κοντά στη σύνταξη,

– η αξιοποίηση των βοσκοτόπων με απόλυτα αναπτυξιακά κριτήρια,

είναι επιλογές που χρειάζονται τεκμηρίωση και θα πρέπει να ληφθούν από μια επιτελική ομάδα που τις πιστεύει, διαθέτει την πολιτική τόλμη που αυτές απαιτούν και έχει το σχέδιο που χρειάζεται για να τύχουν επιτυχούς υλοποίησης.

Εξίσου σημαντική είναι βέβαια, η σύλληψη και κατάρτιση των κατάλληλων αναπτυξιακών προγραμμάτων που θα αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή, τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και από τους προβλεπόμενους πόρους της ΚΑΠ για την ενδιάμεση διετία 2021-2022.

Εδώ, όπως έχει ήδη γράψει το Agronews, παράλληλα με κάποιες νέες προκηρύξεις, για Νέους Αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης και επενδύσεις στον τομέα Εμπορίας και Μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, η πολιτική ηγεσία καλείται να καταθέσει νέες έξυπνες ιδέες που θα κινούν «έξω από το κουτί», θα ανταποκρίνονται στα κελεύσματα των καιρών και θα βάζουν την αγροτική περίοδο σε… άλλη πίστα.

Ενδιαφέρον έχει επίσης και το θέμα της συνεργατικότητας, όπως και η ανάπτυξη νέων οργανωτικών δομών στο αγροτικό χώρο, κάτι για το οποίο ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου δείχνει να έχει πεισθεί από καιρό και δεν αποκλείεται με την παρουσία του στο υπουργείο, όχι μόνο να διευκολύνει τις σχετικές αποφάσεις αλλά και να δώσει με σαφήνεια το στίγμα του, ακόμα και με τις δημόσιες δηλώσεις που θα ακολουθήσουν. Σημειωτέον ότι την προηγούμενη της επίσκεψης Μητσοτάκη, ο κ. Λιβανός θα έχει συνάντηση με την προσωρινή διοίκηση της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), εξασφαλίζοντας τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπροσώπων του χώρου να προχωρήσει η ανασυγκρότηση.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr

Recommended Posts