Αγροτικά Κτηνοτροφικά Μελισσοκομικά και Αλιευτικά Νέα από όλη την Ελλάδα

Greekap.gr News
Επιστολή στο ΥπΑΑΤ για να διασφαλιστούν οι ενισχύσεις για το σύνολο του γάλακτος που παράγεται στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους

Επιστολή στο ΥπΑΑΤ για να διασφαλιστούν οι ενισχύσεις για το σύνολο του γάλακτος που παράγεται στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους

Κτηνοτροφικά Νέα 🕔August 4, 2017

Επιστολή στο ΥπΑΑΤ σχετικά με το πρόγραμμα στήριξης των μικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους σε σχέση με την ενίσχυση  της τοπικής παραγωγής γάλακτος απέστειλε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφία (ΣΕΚ). Στο έγγραφο που υπογράφει ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Τάκης Πεβερέτος τονίζεται ότι σύμφωνα με «αναφορές των μελών μας των εν λόγω νησιωτικών περιοχών, πολλοί παραγωγοί δεν λαμβάνουν την ενίσχυση λόγω της μειωμένης δυναμικότητας  επεξεργασίας γάλακτος των τοπικών τυροκομείων σε σχέση με την συνολικά  παραγόμενη ποσότητα γάλακτος». 

Επίσης ο ΣΕΚ ζητάει να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις οι οποίες  θα διασφαλίσουν την ενίσχυση για  το σύνολο του γάλακτος που παράγεται στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, ώστε οι κτηνοτρόφοι των νησιωτικών μας περιοχών να λαμβάνουν στο ακέριο τις ενισχύσεις που δικαιούνται.

Αναλυτικά η επιστολή του ΣΕΚ αναφέρει:

Όπως καλά γνωρίζετε, στο πλαίσιο του Προγράμματος Στήριξης των μικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 229/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου,  ενισχύεται η τοπική παραγωγή γάλακτος για την παραγωγή παραδοσιακών τυριών  και γιαούρτης.

Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι οι παραγωγοί αγελαδινού ή/και πρόβειου ή/και αίγειου γάλακτος και η ενίσχυση αφορά την ποσότητα γάλακτος που παραδίδεται ή ιδιομεταποιείται, σε τοπικές μεταποιητικές μονάδες (βιομηχανίες − βιοτεχνίες γάλακτος).

Σύμφωνα ωστόσο με αναφορές των μελών μας των εν λόγω νησιωτικών περιοχών, πολλοί παραγωγοί δεν λαμβάνουν την ενίσχυση λόγω της μειωμένης δυναμικότητας  επεξεργασίας γάλακτος των τοπικών τυροκομείων σε σχέση με την συνολικά  παραγόμενη ποσότητα γάλακτος.

Για παράδειγμα στο νησί Λέσβος η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος,  σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, ανήλθε το 2016 σε 40.859.891 κιλά ενώ η συνολική δυναμικότητα επεξεργασίας γάλακτος /γαλακτική περίοδο (6 μήνες) ανήλθε σε 22.582.800 κιλά, με αποτέλεσμα να χάνεται η ενίσχυση για την ποσότητα γάλακτος που δεν μπορεί να μεταποιηθεί τοπικά.

 

 

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο: www.ypaithros.gr