Στην Ήπειρο, λίγο έξω από την Κόνιτσα, στο δρόμο για το Μπουραζάνι, επισκεφθήκαμε την πολύ οργανωμένη μονάδα του Δημήτρη Καρακατσάνη, με 600 περίπου πρόβατα της γαλλικής φυλής lacaune (Λακόν).

Ο Δημήτρης είναι από τους  ένας καλύτερους παραγωγούς της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνης. Το γάλα του είναι ιδιαίτερα ποιοτικό και η ετήσια ποσότητα ανέρχεται σε 250 τόνους. Τα κριάρια του καθαρόαιμα με σημαντική παραγωγική δύναμη και από την επιλογή της φυλής δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος.

Ο ρόλος του ζωοτέχνη που ασχολείται με την φάρμα πολύ σημαντικός αφού τα πρόβατα χωρίζονται σε γκρουπ και έτσι η αναπαραγωγή των δυνατών ζώων είναι καλύτερη, όπως και η ποιότητα του γάλακτος με κατάλληλη διατροφή. Ο συνεργάτης του ζωοτέχνης επίσης κανονίζει τις σπερματέγχυσεις, ώστε να υπάρχουν γεννήσεις όλο τον χρόνο και να δεν υπάρχει μεγάλη ξηρά περίοδος για το κοπάδι.

Το σιτηρέσιο κανονίζεται ανάλογα και αποτελείται από τριφύλλι που καλλιεργεί ο ίδιος δίπλα από την μονάδα, καλαμπόκι, σόγια, πίτουρο και επιπλέον βιταμίνες και άλλα στοιχεία που χρειάζονται για την καλύτερη ανάπτυξη και την παραγωγή των προβάτων.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο emvolos.gr

Recommended Posts