Να αποφύγουμε τα λάθη του 2007-2008 λέει στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Σε ανάρτηση στο blog της Παγκόσμιας Τράπεζας η Mari Elka Pangestu, εκτελεστική διευθύντρια στο τμήμα Πολιτικών Ανάπτυξης και Συνεργασιών, υπενθυμίζει πως έχουμε ξαναέρθει αντιμέτωποι με επισιτιστική κρίση και μάλιστα σχετικά πρόσφατα. Συγκεκριμένα, το 2007-2008 η κρίση ξεκίνησε από την εκτόξευση των τιμών πετρελαίου και τις ξηρασίες και κλιμακώθηκε με περιορισμούς εξαγωγών από ορισμένες χώρες υπό τον φόβο εγχώριας έλλειψης τροφίμων.
Για να μην κάνουμε τα ίδια λάθη, όπως αντίστοιχα τα αποφύγαμε και με την επέλαση της πανδημίας, πρέπει να θέσουμε τέσσερις προτεραιότητες, τονίζει η Pangestu:
1. Ανοιχτό το εμπόριο τροφίμων
Η εμπειρία του 2007 διδάσκει ότι οι χώρες πρέπει να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους για το εμπόριο τροφίμων, διαφορετικά η κρίση είναι βέβαιο ότι θα κλιμακωθεί. Σημειώνεται ότι η ομάδα των G7 έχει ήδη ζητήσει από όλες τις χώρες να κρατήσουν ανοιχτές τις αγροτικές τους αγορές και τις αγορές τροφίμων. Επίσης, ζήτησε να αποφευχθούν αδικαιολόγητοι περιορισμοί στις εξαγωγές τέτοιου είδους προϊόντων.
2. Στήριξη ευάλωτων καταναλωτών και νοικοκυριών
Θεμελιώδης είναι η σημασία της προστασίας των ευάλωτων, όχι μόνον όσον αφορά την πρόσβασή τους σε τρόφιμα, αλλά και την διαθεσιμότητα φθηνών τροφίμων. Το τελευταίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις χώρες με μέσο και χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, όπου οι κάτοικοι τείνουν να ξοδεύουν μεγαλύτερο μερίδιο των αποδοχών τους για φαγητό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και πριν την έναρξη του πολέμου, πολλοί ήταν όσοι περιόρισαν τις αγορές τους λόγω μειωμένων εισοδημάτων και της αύξησης των τιμών.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrocapital.gr